
Druvporträtt: Pinot gris

Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs
2023-02-21
1minKan vi kalla den grön, eller är den egentligen grå eller rosa? Ja, den klassas åtminstone som grön.
Man hittar druvan på många platser i världen, främst i svalare klimat. Tyskland, Italien, Frankrike, Schweiz, Nya Zeeland, USA, Kanada och Österrike exempelvis. Mest kända distriktet är Alsace där deras söta viner av pinot gris är populära.
Pinot gris är oftast ljus i färgen, men vissa producenter använder sig av längre skalkontakt vilket kan ge en härlig nyans av persika, orange eller till och med ljust körsbärsröd. Hur man har valt att hantera druvan under vintillverkningen påverkar även stilen. Från friskt, blommigt och lätt till fylligt, kryddigt och tuggmotstånd i form av tannin. Syran är åt det lägre hållet. Doft och smak man ofta kan hitta är gula päron, citronzest, cantaloupmelon, mandel, vit persika. Vilka smaker man hittar beror helt på vinets färg och längd på skalkontakten.
Vad det passar till beror helt på stilen av vinet. Skaldjur, kyckling, anka och maträtter med inslag av fruktiga element är kalasgott. Såhär tänker Anders till vinerna på bilden, de vi testar i morgon:
Grauburgundern & Masianco: Vit sparris med hollandaise.
Villa Maria & Mezzacorona: Lax stekt i sesamfrön med sötsyrlig gurksallad och chili.
Paraschos Not: sallad på rökt ankbröst (läckert fett sådant) med granatäpple och romansallad, lite rostade nötter etc.
Passande glas?
Riedel Veritas Viognier/Chardonnay. Är det ett vin som är mörkare i färgen mår de bra av en större kupa eller en stund i karaff.

2025-09-16
Vilket vin passar till lasagne? Vi har svaret!
Letar du efter ett perfekt vin till lasagne? Vi har samlat våra bästa tips för att du ska hitta ett vin som passar – både till bolognese och vegetariska varianter!
Vinkompassen

2025-09-16
Rött mousserande vin – bubblor i rött!
Har du hört talas om rött mousserande vin? Kanske har du smakat det någon gång? Eller kanske förknippar du det med bål och festliga sommarkvällar? Oavsett, rött mousserande vin är faktiskt en rolig samtalsstartare och något du verkligen borde testa om du inte redan gjort det.
Vinkompassen

2025-09-16
Tanniner i vin – Så påverkar de smaken
Tanniner är vinets hemliga ingrediens som skapar struktur och karaktär. De är de små molekylerna som gör vinet mer än bara en god dryck – de ger det både kropp och en förmåga att åldras med elegans. Men vad är egentligen tanniner, och varför påverkar de smaken så mycket? Här får du veta hur du kan känna igen dem och varför de gör vinet ännu mer intressant.