Druvporträtt: Palomino Fino

Vinkompassen

2024-07-12
 1min

Palomino fino är en grön druva från Andalusien i Spanien som även odlats länge på Kanarieöarna under namnet listan eller listan blanco. I den andalusiska regionen Jerez upptar den 90 procent av vinodlingsarealen men odlas på totalt 20110 hektar i under olika namn. Druvan har låg syrahalt och låg sockerhalt, vilket gör att den med lätthet oxiderar i vintillverkningsprocessen, alltså som gjord för Sherry. I de albariza-kalkiga vinodlingarna kring staden Jerez i södra Spanien regerar palomino och den tunnskaliga rackaren trivs ypperligt i det heta klimatet.

Palomino är mycket högavkastande och en av anledningarna till att den alltid varit så populär att använda i vinproduktion. På senare år har några modiga vinproducenter börjat producera ”vanliga” viner på druvan och resultatet har varit över förväntan. Det handlar om små volymer av mycket personliga viner som påminner om finon eller manzanillan i sin kristallklara karaktär och de är också tillverkade på delvis samma sätt som den torra sherryn, alltså under ett täcke av jäst.

Slutprodukterna är mer präglade av sin framställning än druvans inre smakdefinition men markörer ofta förnippade Palomino är citronskal, jackfruit och gråpäron.

En trio Palomino Fino