Druvporträtt: Gamay

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2025-02-19
 2min

Blå druvsort som kommer från Frankrike. Det fullständiga namnet är Gamay noir à jus blanc på grund av dess nästan vita fruktkött, för att skilja den från rödfruktiga Gamay-sorter. En kameleont och djupt älskad druva som för 10-15 år sedan började få ett rejält uppsving med rörelsen som lite slarvigt kallas ”naturvinsrörelsen”. Gamay kan vara läskande och klunkvänligt charmig men också strukturerad och rustik. En fördom är att kolsyrejäst, ofiltrerad och minimalt svavlad Gamay är främmande för lagring. Inget kunde vara mer fel, goda på uppstuds men smått fantastiska med 10 år på nacken. Frågar ni importören av exempelvis Foillard och Lapierre, visionärerna som förändrade regionen, så föredrar han viner med 15-20 år på nacken. Båda lanseras i mars.

Vad är Gamay?

Sorten är utbredd i Frankrike och är tillåten i många appellationer i nästan alla regioner utom Bordeaux, Alsace och Korsika. I Beaujolais upptar den cirka 90% av vinodlingsarealen med nästan 20 000 hektar. I Loire odlas den på cirka 5 000 hektar och i resten av Frankrike på lika många hektar. Den franska odlingsarealen uppgår till 24 095 hektar. I Bourgogne blandas den med Pinot Noir och kallas då Passe-tout-grains. I Schweiz är Gamay den tredje vanligaste druvsorten med 1 349 hektar. Under 2016 rapporterades totalt 26.221 hektar vingårdar, med en nedåtgående trend. Detta placerar den på 34:e plats i den globala rankningen av druvsorter. Druvan har inte mindre än 204 kända synonymer och härstammar troligen från Bourgogne och har möjligen fått sitt namn efter kommunen Gamay nära Saint-Aubin i Côte d’Or.

Hur smakar Gamay?

Årgången bestämmer men generellt pratar vi om uppfriskande röda viner med lägre alkoholhalt och snäll tanninstruktur, med aromer av hallon, jordgubbar, blodapelsin, sötlakrits, viol och rooibos. Det finns tio Beaujolais Cru-byar med tydliga signum av god kvalitet som blir uppenbara när man exempelvis ställer en Fleurie mot en Moulin-a-Vent. Lägg på olika filosofier och makroklimat och vingbredden är just bred.

Vilken mat passar till Gamay?

Här kokar det verkligen ner till strukturen. Undvik mycket tyngd på tallriken och servera gärna det något svalare. Bästa vän med det franska bondköket – pateér, inlagda gurkor, bröd, chark och lokala ostar. Älskar korv med bröd, fågel, lättare vilt, fetare fisk och det nordafrikanska köket samt persiska köken.

Gamay på hyllorna