Budgettips: 2 viner runt 100-lappen
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2025-01-08
2minBudgetviner!
Januari är månaden när plånboken återhämtar sig och kroppen lämnar julens såsiga tillstånd och sakta börja varva upp. Bladet är vänt och nystarten står för dörren men utanför fönsterrutan påminner den grå vardagen om det ekonomiska eko som kommer av nyss avslutade högtider. Då är en duo fyndstämplade droppar ett välkommet inslag och när glasen andas ut känner ni tydligt hur näsan precis doftat på flytande personligheter som avkastar mycket vin för pengarna.
Rieslingen är från Tyskland och produceras av druvor från olika delar av Johannes Leitz egendom. Alla vingårdar ligger i de rika och djupa jordarna som omger floden Rhen och odlingarna ligger i söderläge för att säkerställa full mognad och jordmånen består av en blandning av sand, silt och lera. Vinifikationen äger rum på rostfria tankar och efter avslutad jäsning får vinet ligga på sin jästfällning några månader innan det buteljeras.
Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2023 107 kronor
”Vi snackar om en tandläkar-riesling i en läskande förpackning med krisp på etiketten. Det drar från den grönaste limefrukt och vibrerar till än grönare äpplen med en tydliga vägg av mineralitet i ryggen. Det är inget stort vin men piggar upp som en kalv på grönbete när Sverige mordorfierats till mörker och funkar alldeles ypperligt till hemmagjorda toast, krämig fiskgryta på hummerskalen från nyår, salta chips med dipp och den lättare skolans vegetariska rätter.”
Copertino Riserva 2016 är producerat på druvan Negroamaro som är den vanligaste druvan i den italienska regionen Apulien och spelar huvudrollen i de berömda byarna Salice Salentino och Copertino. Negroamaro är en potent fighter som trivs i kalkhaltig jord och när gamla vinstockar fixar frukten kommer koncentrationen som ett brev på posten. Med 8 år på nacken hamnar vi tryggt mellan primärt och sekundärt med en förståelse för vinets populäritet på den svenska marknaden som utfall.
Copertino Riserva 2016 99 kronor
”Auran är mustig, nästan grytig och något av flytande ögonblicksbild av maten vi föredrar i hemmets mörka vrå. Doften är värmande och välkomnande med en tydlig kryddhylla av örter samt mörkröd frukt. Den generösa fruktkorgen fortskrider i munhålan och bjuder på söta körsbär-och nypon doppade i kanel med en charmig stallighet som agerat grädden på moset. Passar bland annat till mustiga grytor, örtiga lammracks, vilt och plommonspäckad köttfärslimpa med gräddig sås.”
Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.
Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor
Inspiration
2024-05-30
Alkoholfritt på festen!
Aftonens osjungna hjältar som drar det tunga lasset bakom kulisserna är de som i USA så nedvärderande slagkraftigt kallas ”designated drivers”.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-10-15
Vin till Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon är en klassisk fransk gryta som kombinerar möra köttbitar med en rik smak av rödvin, lök, morötter och örter. Här guidar vi dig genom de bästa valen för att hitta rätt vin till Boeuf Bourguignon.
Vinkompassen
2024-10-28
Vin till fisksoppa
Att välja rätt vin till en fisksoppa kan förhöja hela matupplevelsen och skapa en perfekt balans mellan smakerna. Vi guidar dig genom vinvalen och vad som passar bäst till fisksoppor.