Bästa mousserande vinerna 2024!

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-12-12
 8min

Tiden är kommen. Listan över årets bästa bubbel är färdigställd och redo för långa luncher, grandiosa middagar och bombastiska tolvslag. Lägger ni en stadig slant på skumpan så låt den få sjunga till snittarna eller förrätten när smaklökar och sinnen är pigga och oförstörda. De rosa dropparna är ytterst spelbara till hela måltiden och snackar vi skrålade och skålande under sprakande himmel passar goda men lägre prissatta doningar bättre. 

Mycket nöje!

Utanför Champagne.

Salasar Crémant de Limoux Brut 139 kronor

Fullt fokus på färsk frukt i en Crémant de Limoux som enligt lag ska slaktas precis när gästerna anländer. Det här ska förtäras med enkla snacks – lättsaltade chips och oliver – och helst inte närvara vid middagsbordet. Friska fläktar av persika, gråpäron, honungsmelon och grapefrukt rundar glasets innanlår, sprattlar till och försvinner utan att passera gå.   


Pongrácz Brut 139 kronor

En trotjänare som funnits i butik sen 1996 vilket i sig är värt en liten nyårsskål. För sitt pris finns det absolut inget att anmärka på och i sin helhet är vinet väldigt användbart. Små puffar av rök, mariekex, gula äpplen, kexchoklad och lime samt en struktur som upprätthåller lag och ordning. En välgjord och pedagogiskt effektiv berättelse om syror, mousse och dosage i fas med sin frukt.


Crémant de Bourgogne Chardonnay 169 kronor

Bailly Lapierres Crémant de Bourgogne är och nosar på enklare Champagner i stil och uttryck. Det är frasigt, friskt och torrt med en härlig brödighet vilken smulas över citroner och gröna äpplen utan att skämmas. En fin början på aftonen blir än mer vacker om det finns ostfyllda gougerés på armlängds avstånd. 


Vouvray Brut Nature Domaine Vincent Careme 2022 199 kronor

En aptitretare av rang som är sammansatt och redo för livet bortom flaskan. Fokus ligger på kolsyrad glädje med en underbar smak som bäst beskrivs i ordalag som berör paj och vaniljsås med rabarber och gula äpplen som huvudråvaror. Ett bubbel värdigt både aperitif och tolvslag, således förbjuds vidare lagring.


Jean Bourdy Crémant du Jura Brut N.V. 251 kronor

Harmonin mellan mousse och syra skapar ett direkt habegär med barnförbjuden hastighet i klunkarna som resultat. Kalk-saltiga mineraler trycker fram citronolja, persika och granny smith med ett flås av nötter och kryddor i svansen. Krämigt och smaskens till sista sippen. All respekt till vinmakaren som vet hur en slipsten ska dras och råmaterial optimeras.


Les Perles du Mont Blanc 2019 399 kronor

Kliniskt är ett adjektiv som landar väl i Dominique Belluards bubblande svanesång – en krispig, sodastreamad alptopp som rensar allt i sin väg. Druvorna kommer från vingårdar i Ayze som tillhör några av de högst belägna i hela Savoie. Vinet görs efter traditionell metod med två år på jästfällningen och vilket skänker en nödvändig krämighet till det avskalade och nakna uttrycket. Massor av mineraler och citroner samt en floral tonartshöjning med en sked honung på toppen är vad jag skriver hem om.


Gusbourne Blanc de Blancs 2018 599 kronor

Finlemmad, snygg och väldigt rak Blanc de Blanc från Gusbourne Estate Ltd. Citronkarameller, rostat bröd, grapefrukt, smörcroissant, saltstänkta klippor och gröna äpplen lever rövare under en lasersabels energiska kontroll. Eftersmaken är lång och finishen rik på mineraler och i ugnen gratineras hummern till perfektion. Druvorna kommer från Gusbournes egna vingårdar i Appledore, Kent, i närheten av kusten.


Rosébubbel

Loxarel A Pèl rosé 2021 139 kronor

Spröda rosa pistoler från Penedés i Katalonien klippt och skurna för att agera läskande aptitretare vid ankomst eller humörhöjare vid tolvslaget. Blodapelsin, violpistoler, läkerol-special och jordgubbar bjuder upp till dans i en lätt krämig och stabil produkt som gör exakt det man kan kräva av pinka droppar för 139 kronor.  


Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé 229 kronor

Clotilde är en sublim vinmakerska som förädlar och optimerar druvor som den drottning hon är. Ledordet i husstilen är ”balans” och man får alltid en lika fläckfritt ren och snygg skapelse. Här i en matvänlig, rosa skrud packad med hallon, örter och smultron. Syrorna och den krämiga moussen strömlinjeformar upplevelsen och en svårslagen Crémant de Bourgogne Rosé ställer det omtalade skåpet.


Llopart Rosé Brut Reserva Corpinna 2021 259 kr

En saliverande spanjor som snabbt väcker aptiten för nästa klunk medan den varmrökta laxen väntar på på julbordet. Skogshallon spelar första fiol och basgången plockas av örter och körsbär med höga toner av viol i bakgrunden. Här finns härlig textur präglad av jästfällningen och syrorna upprätthåller lag och ordning hela vägen över målsnöret. Mångsidigt och redo för något större kupor än bubbel-seden säger.


Louis Roederer Rosé 2017 839 kr

En skimrande stjärna på den rosa vintergatan som ständigt presterar på en nivå ovan den stigande prislappen. Ett gräddigt paket av röda bär, citrus, vit choklad, blodapelsin och kalksten vaggar i en krämig mousse driven av en perfekt, väloljad syra som låter den komplexa helheten sväva till vintergatans slut. En oändlig smak skapar en odödlig eftersmak och upplevelsen är fortfarande värt varenda stämma i den återkommande hyllningskören.

Champagne

Le Mesnil Grand Cru Brut Blanc de Blancs 399 kronor

En prima liten sak från ett av Champagnes bästa kooperativ. Utvecklad och elegant skumpa som osar av klassiska markörer ingjutna i vinets rika fundament. Lätt på foten med en fräschör som förför och berör och jag hittar rostat bröd, smör, bakade äpplen, mjölchoklad och citrus i smakprofilen. Prissänktes 1 september i år vilket gör att fyndhörnans lampa aktiveras.


Michel Gonet Blanc de Blancs Vindey-Montgueux 429 kronor

En chockvåg av mineraliska sälta och sval frukt vibrerar i munnen och suget efter skaldjur blir så pass påtagligt att hägringar av havskräftor uppenbarar sig på skärmen. Gonets druvrena Champagne är en rakryggad historia med ett naket, terroir-drivet uttryck som pulserar från första till sista sipp och glorian av knastertorrt vilar tryggt på flaskhalsens topp. Ädla droppar renhet till, i sammanhanget, ett väldigt bra pris.


Grongnet Special Club Grand Cru 2018 549 kronor

En näsborre drar till stenfruktens förlovade lan i sällskap med krusbär och citrozest, på nässkiljeväggens andra sida sniffas kexchoklad och nougat. I munhålan förenas sidorna och strukturen tar över med en bitig attityd som är ung och kaxig utan att syrorna skär hål på emalj och kindben. Slutsats; en väldigt rakryggad och välgjord skumpa som bara kommer bli bättre för varje år som går.


Georges Remy Les Quatre Terroirs Premier Cru Extra Brut 641 kronor

En stiligt fatlagrad historia dominerad av Pinot Noir trollbinder näsan med en kontrollerad rikedom som bär inslag av röda äpplen, vanilj, brioche, grillade citroner och körsbär. Tillgänglig med sans i sin balans och överflöd där vinets fylliga elegans berikar såväl gom som middagsbord och är av en sådan art att den funkar lika bra till skrålande och eufori som till fläskfilé och dopp i grytan. 


Rémi Leroy Cuvée Mer Sur Mont 2014 749 kronor

Här skapar harmonin mellan mousse och syra ett direkt begär till barnförbjudna klunkar. När dosagen är är uppe på 6 gram ställer jag krav på att öppenheten och balansen sitter som ett smäck för att upplevelsen inte ska väcka frågor om onödigt eller, än värre, nödvändigt smink. Men icke sa nicke – en fyllig fräschör bjuder in äpplen i rött och gult, grapefrukt, mandarin, körsbär, rostat bröd och smörslungad mandel till en bubblande dans av hög klass. All heder till vinmakaren som definitivt vet hur en mousserande slipsten ska dras.


Pol Roger Blanc de Blancs 2015 949 kronor

Det är en tydlig logik bakom Pol Roger vintage-viner, den pompösa skruden tar rejält med plats men syrornas självförtroende fasar in frukt och vinmakning på samma frekvensband i den perfekta moussen. Grundtanken är således tydlig och frukten vibrerar av syrliga citronkarameller, lätt oxidation, grapefrukt, fransk nougat, ananas och gula plommon. Servera till anklever, toast skagen och skaldjur där rostade toner gärna får återfinnas.


Egly-Ouriet Grand Cru 1025 kronor

En stående favorit som står stabilt i den nyvispade grädden som är dess textur. Finessrikt, vackert och logiskt följdriktigt från start till mål. Frukten är mer röd än gröngul och när den möter rostat bröd, hasselnötter och knäck, i fas med den strukturella taktpinnen, sitter stilen som bubbel i handsken även hemma hos den mest pedantiska av champagnesjälar. 


Pierre Peters Cuvée de Réserve magnum 1099 kronor

Magnumflaskorna av Cuvée de Réserve innehåller alltid vin från bara en enda årgång vilket får vinet att hoppa upp en nivå jämte den stabila 75:an. Lätt oxad äppelfrukt, rabarber, kalksten, kaksmulor och grapefrukt ålar sig ner i munhålan där en uppercut av läskande struktur tar frukten i handen och håller den hårt. En flytande rabarberpaj i en storlek ämnad nyårsmiddagens långa sittningar.


Perrier-Jouët Belle Epoque Brut 2014 1799 kronor

Nu tar vi steget in prestigevärldens ojämna men ibland smått fantastiska värld där komplexitet och djup är ledorden som felfria strukturer släpar med sig in i evigheten. Klickar av smör besudlas med träspån vilka sedan stryks på den svalkande frukten driven av sylvassa kalkstens-mineraler och juvenila syror.  Citrus, gröna äpplen, mandelmassa, persika och fransk nougat trycker gaspedalen i botten och crescendo beräknas nyåret 2044.


Krug Grande Cuvée Edition 172 2599 kronor

Vi avslutar med en blend från mer än 120 olika viner, alla vinifierade och provade individuellt av en officiell provningspanel och vinet består av reservviner från mer än 10 olika årgångar. Blott ett embryo i nuvarande form men likväl storartat. Nougat, mjölchoklad, rostat bröd, brioche, grillade citroner, orientaliska kryddor, boket äpple, hasselnötter och grapefrukt är den blygsamma parad av dofter-och smaker som fyller den krämiga moussen som smeker smaklökarna medhårs. Priset är vad det är och vinerna behöver alltid vila sig i form men det är tjänstefel att inte ta med Krug på en årsbästalista.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor