8 november – Internationella tempranillodagen
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-11-08
2minDruvporträtt: Tempranillo
Internationella tempranillodagen stundar och världens tredje mest odlade druva får sin korta stund i rampljuset. Tempranillo är en inhemsk spansk druva som, bortsett från några mer eller mindre lyckade försök, odlas mest i Spanien och daterar tillbaka före Kristus. Druvan har växt på den Pyreneiska halvön sedan fenicierna slog sig ner runt år 1100 f.Kr. och kommer från ordet temprano, vilket på spanska betyder “”tidig”” och bland Spaniens druvsorter så är tempranillo känd för att just mogna tidigt. Tempranillo går under mer än dussintalet olika namn världen över beroende på vart de odlas – den kallas tinto fino i Ribera del Duero, tinta de toro i Toro och tinto roriz i Portugal.
Tempranillo huserar på över 232000 hektar och det självklara högsätet är som sagt Spanien och då framförallt i norra och mellersta delarna av det dynamiska vinlandet. De största vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero och Penedès och i toppskiket hittar vi namn som Castillo Ygay, Vina Tondonia, Vega Sicilia och La Rioja Alta.
Trivs både alena och i blends
Det är vanligt att tempranillo blandas med andra druvsorter som exempelvis garnacha, graciano, och cariñena , men även mer internationella druvsorter som cabernet sauvignon och merlot. Bilden av druvan är fortfarande rätt enformig och nidbilden, på gott och ont, är att slutprodukten präglas för mycket ekfat med inslag av exempelvis dill och vanilj.
Men som vanligt handlar det om balans och beskrivningen ovan kan vara lika usel som fantastisk beroende på vem, var och hur: terroir och kunskap. Den ”nya generation” försöker sätta mer fokus på jordbruk och skapa harmoni mellan frukt och vinifikation och där hittar vi nyskapare som Artuke, Exopto och Olivier Riviere som alla lyckats med att sikta högt och leverera.
Tipsen nedan är en trio med tempranillo som bas och de vittnar om druvans diversitet. Den gemensamma röda tråden är kärleken till hantverket och att bra råmaterial optimerar slutprodukten och ger huset sin tydliga identitet.
Tips på Tempranillo
Inspiration
2024-11-06
Tillfälligt sortiment 8 november 2024
I månadens andra lansering kommer ett skepp av krossade druvor med en trevlig mix av stilar, smaker och hantverk vilket gör att släppet fångar de törstigas efterfrågan och stillar novisens nyfikenhet.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-11-08
Mårten Gås – passande viner
Gåsen är en fet fågel som landar mellan vilt och tupp i textur och smak, klassiska tillbehör är exempelvis rödkål, potatis, brysselkål och stekta äpplen vilket man ska ha i beaktning i valet av vin.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-10-09
Vin till gryta – under 150 kronor
Mörka tider kräva mustiga viner som besitter en grytig och smakrik aura. Det finns tuffare saker att kombinera med vin, en bättre gryta gryta fylld med mörk massage som ger en fyllig tallrik ämnad för fylliga viner är en extremt mottaglig medspelare vid middagsbordet.