8 november – Internationella tempranillodagen

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-11-08
 2min

Druvporträtt: Tempranillo

Internationella tempranillodagen stundar och världens tredje mest odlade druva får sin korta stund i rampljuset. Tempranillo är en inhemsk spansk druva som, bortsett från några mer eller mindre lyckade försök, odlas mest i Spanien och daterar tillbaka före Kristus. Druvan har växt på den Pyreneiska halvön sedan fenicierna slog sig ner runt år 1100 f.Kr. och kommer från ordet temprano, vilket på spanska betyder “”tidig”” och bland Spaniens druvsorter så är tempranillo känd för att just mogna tidigt. Tempranillo går under mer än dussintalet olika namn världen över beroende på vart de odlas – den kallas tinto fino i Ribera del Duero, tinta de toro i Toro och tinto roriz i Portugal.

Tempranillo huserar på över 232000 hektar och det självklara högsätet är som sagt Spanien och då framförallt i norra och mellersta delarna av det dynamiska vinlandet. De största vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero och Penedès och i toppskiket hittar vi namn som Castillo Ygay, Vina Tondonia, Vega Sicilia och La Rioja Alta.

Trivs både alena och i blends
Det är vanligt att tempranillo blandas med andra druvsorter som exempelvis garnacha, graciano, och cariñena , men även mer internationella druvsorter som cabernet sauvignon och merlot. Bilden av druvan är fortfarande rätt enformig och nidbilden, på gott och ont, är att slutprodukten präglas för mycket ekfat med inslag av exempelvis dill och vanilj.

Men som vanligt handlar det om balans och beskrivningen ovan kan vara lika usel som fantastisk beroende på vem, var och hur: terroir och kunskap. Den ”nya generation” försöker sätta mer fokus på jordbruk och skapa harmoni mellan frukt och vinifikation och där hittar vi nyskapare som Artuke, Exopto och Olivier Riviere som alla lyckats med att sikta högt och leverera.

Tipsen nedan är en trio med tempranillo som bas och de vittnar om druvans diversitet. Den gemensamma röda tråden är kärleken till hantverket och att bra råmaterial optimerar slutprodukten och ger huset sin tydliga identitet.


Tips på Tempranillo