Gratinerad hummer med västerbottensost

Vinkompassen

2024-12-27
 1min

Gratinerad hummer är en klassiker som passar perfekt som förrätt vid nyår eller andra stora högtider. Den mjuka, söta smaken av hummer möter krämigheten från gratineringen, vilket skapar en god och lyxig rätt att fira in det nya året med.

Här går vi igenom hur du förbereder gratinerad hummer med västerbottensost, och tipsar om det bästa vinet att servera till.

Gratinerad hummer med västerbottensost recept

Ingredienser (4 portioner)
Ca 60 min

1 msk smör

1 msk vetemjöl

2 dl mjölk

2 dl riven västerbottensost

1 äggula

salt

peppar

2 humrar

1/2 kruka gräslök

Så gör du:

  1. Börja med att tina hummern om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 225 grader, grill.
  3. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet.
  4. Tillsätt mjölken, lite i taget under vispning så att den inte klumpar sig.
  5. Låt såsen småkoka i ca 2 min, rör om då och då.
  6. Ta bort såsen från plattan och vispa ner hälften av västerbottensosten.
  7. Vispa ner äggulan när osten smält och smaka av med salt och peppar.
  8. Dela hummern på längden. Se till att sköld och stjärt håller ihop.
  9. Ta bort köttet från stjärt, klor och leder. Plocka bort tarmen och magsäcken som sitter bakom ögonen.
  10. Skär köttet i 1 cm stora bitar.
  11. Ställ hummerskalen i en ugnsform och fördela köttet i skalen.
  12. Skär gräslök fint och blanda ner i ostsåsen.
  13. Fördela ostsåsen över hummerköttet i skalen och strö över resten av västerbottensosten.
  14. Ställ in formen högt upp i ugnen och gratinera i ca 10 min eller tills den har fått fin färg.

Tips! Fler goda recept på alltifrån middagar till drinkar hittar du på vår receptsida.

Vin till hummer

Den krämiga texturen och den salta sötman hos hummern passar utmärkt med ett friskt och fylligt vitt vin. Vi rekommenderar:

Tips! Vill du få fler tips på vilka viner som passar till olika maträtter? Besök vår sida om att välja rätt vin till mat.

Passande viner