Tillfälligt sortiment 18 oktober 2024

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-10-16
 4min

Fredagens lansering är en flytande spegelbild av ett gäng pionjärer som  är drivande inom respektive genre och varje år får sin förtjänta plats i rampljuset. Gemensamma nämnaren stavas ”råmaterial” och oavsett filosofi handlar det alltid om förädling och optimering av förutsättningar. Nedan är ett bevis på, oavsett skola, just detta. Och på tal om olika skolor lanseras en duo inte provats men Lapierres Morgon och R-C La Neblina är båda värda er uppmärksamhet.

Mycket nöje!

Roebuck Estates Classic Cuvée 2018 499 kronor

Här väcker harmonin mellan mousse och syror begäret för skål och skrål. Snäll struktur, nästan för snäll, men också helt integrerad vilket betyder en välkomnande flaska bubbel med öppet mål i glaset. Profilen har ett sting av citron, ananas, grönt äpple och isande kalk-saltig mineralitet som hänger med långt in på småtimmarna.


Terroir al Limit Historic Blanco 2022 229 kronor

Pondus från topp till tå. Hela uttrycket handlar om kontroll av en semifet koncentration rattad av ståltank och hantverk. Matvänligt med en fruktprofil som tafsar på allt från honungsmelon och gult äpple till kolasnören och mandel. Terroir a Limits enklaste vin är långt från simpelt, låt vinets inneboende attityd och nafsande bett möta en bättre sparringpartner på tallriken så löser sig ytterligare någon knut eller två.


Domaine Haut Baigneux Pieces de Moulins 2022 229 kronor

En mer rundlagd och generös än stram och aromatisk tolkning av druvan. Ni får en smeksam och inställsam sak med masserande effekt. Nedskruvad men samtidigt generös där en tavla av gul frukt, fläderblom, fat och droppande honung välkomnar oss in i värmen och där inne vill vi stanna. Smaskens till sista sippen.


Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling GG Alte Reben 2022 389 kronor

En ynka sniff räcker för att förstå att Loosen lossat på det stenhårda ungdomliga grepp som ofta tenderar drabba råmaterialet. Sura kolanappar, vindruvor och äpplen i gult och grönt finkammar näshålan och bereder den stiliga vägen ner i strupen. Syrorna är höga men inkilade i helheten och skapar en stabil ryggrad vilken trycker fram vinet och förhöjer smaken.  


Mas de Boislauzon Côtes-du-Rhône Villages 2022 169 kronor

Ett drick-nu-vin som skryter om smakrikedom i fas med en ungdomliga vigör fast försjunken i mjuk och följsam struktur. Ur glaset sprutar det ut jordgubbar, violer, björnbär, sydfranska örter och smakprofilen följer i doftens fotspår. Auran av höstligt grillvin är stark och stadig. 


Mémoire de Madone Gamay sur Volcan Les Vins de la Madone Gilles Bonnefoy 2023 279 kronor

En distinkt näsa bjuder på skogens alla bär i ett härligt sammelsurium med lite örter på toppen. Det lättsamma segertåget fortsätter i munhålan med balans i bygget där smaken går i skogsbärsfilens spår hela vägen ut ur skogen. Ploppa och pimpla.


San Fereolo 2017 299 kronor

En dov och mörk frukt äntrar scenen tillsammans med lila blommor, läder, tobak och en stallbacke. Jag har haft mina höga berg och djupa dalar med San Fereolo men i -17 sitter balansen och då har vi att göra med en levande och inspirerande buteljering där den volatila aspekten är på den nivå som tillåter frukten att spela förstafiol. Fortfarande ungdomligt och något oförlöst men samtidigt spännande och gott. 


Il Frappato Arianna Occhipinti 2021 349 kronor

Det fläktar, och fläkten ligger på FM-bandet Vittoria. Synnerligen läcker doft, initialt animalisk dominans som kvickt vädras ut och med en vindpust öppnar hela världen sin dörr utan att tumma på det omisskännligt och sicilianskt grön-vit-röda. Smaken av Ceylon-kanel, violpastiller, rålakrits, blodig apelsin, julafton och mosade röda bär som transporteras av Merlot-leriga tanniner och attityd ligger på en väldigt frikostig nivå inom den 12,5 procentiga skalan. Men en kortare vila är dock att föredra, här finns absolut mer att hämta i smaksensation och storhet.


Munjebel Rosso Frank Cornelissen 2022 399 kronor

En Munjebel som har balans, struktur och djup renderar alltid ett Munjubel. Skördat från olika lägen på Etnas sluttningar är det på många viss den mest sanna bilden av vulkanens nordliga delar. Rökiga mineraltoner lindar sin ånga runt en generös skopa röd frukt vilken strösslas med violer, pomerans och lakrits. En flytande skärmdump av Frank Cornelissen som går att suga i med långa sugrör direkt efter plopp.


Clos Mogador 2021 899 kronor

Snyggt, stort och dyrt. Att få elegans i det massiva kräver sin vinmakare och Clos Mogador är ett fint kvitto för vinhus och vinmakare. Ett råmaterial i toppform har förädlats utan överdriven smink och maskeringstejp. Rödmörk frukt, piptobak, rosépeppar, ceder, målarlåda och mineraler följer med i näsans bråddjup av komplexitet och trots att vinet bara är barnet visar det redan upp en befriande tonårsmognad. Ett lagringsobjekt, annars gäller en rejäl syresättning och är bästa kompisen jägare är det hen som ska stå för huvudråvaran på middagsbjudningen. 


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor