Tillfälligt sortiment 4 oktober 2024

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-10-02
 4min

Oktober rivstartar med en stabil lansering som presenterar en kvartett gröna druvor som imponerar stort med optimerad energi och balans. Ett gäng sommarens sista suckar i buteljerad form som enkelt medicinerar även den höst-mörkaste av själar. Lanseringens blådruviga utropstecken är en mörk, flytande historia från södra Kaukasien i Sydvästasien, bara en sån sak. Enda smolket i bägaren är att Sta Rita Hills från älskvärda Sandhi Wines inte riktigt fick till det i 2022 och när priset fortsätter stiga, stiger jag åt sidan och inväntar nästa årgång.

Mycket nöje!


Albamar Albariño 2023 219 kronor

En riktig stänkare till årgång från Bodegas Albamar. Vinet levererar varje år men i -23 stod stjärnorna uppenbarligen extra rätt. Sälta, svalkande frukt, energi och jästfällnings-textur har vridits upp till samma perfekta reglage och varje sipp saliverar fram suget efter nästa klunk. En vitamin-injektion värdig något annat än en kylslagen fredag. Slurp!


Crystallum The Agnes Chardonnay 2023 299 kronor

Hatten av för bröderna Andrew och Peter-Allan som optimerat råmaterialet och med vinmaknings-snideri snickrat en svalkande skönhet värdig en högre prislapp. Extremt citrusdriven i munnen med grapefrukt och citronskal harmoniskt bundna till flint-rökiga mineraler och subtila fat. Ungt och krispigt med fin utväxling på kort sikt.


Domaine Sigalas Sigalas Santorini Assyrtiko 2022 329 kronor

Stor Assyrtiko från ett av Greklands vassaste vinhus. Domaren Sigalas skulpterar viner för nutid och framtid med rejäla hyddor ivrigt påhejade av en felfri struktur. Den så typiska stenkross-rökiga mineraliteten badar i citronolja, bivax, gul frukt och en magisk sälta som pratar samma språk som havets frukter. Gott till allt från gräddig fisksoppa till toast med stuvade svampar. 


Crystallum Ferrum Chardonnay 2023 399 kronor

Skillnaden jämte Agnes ovan är helt klart hyddan och krämigheten. Ferrum blir aldrig en sumobrottare men här finns mer rondör och textur vilka är ett resultat av en mer närvarande vinmakning med tydliga påslag av fat och malolaktisk jäsning. Frukten är också fetare där citrusen får sällskap av gråpäron, honung och grönt äpple. Vinet behöver sätta sig och bida sin tid för den synkronisering som kommer lyfta helheten till fina nivåer.


Dolcetto d’Alba Giacomo Grimaldi 2022 179 kronor

Ungdomlig nerv blir i samförstånd med purfärsk frukt och grusvägs-mineraler en harmonisk Dolcetto redo för fredagens hämtpizza. Ett gediget hantverk och logisk följdriktig från start till mål. Druvan kan verkligen te sig smått banal och linjär, speciellt i min gom, men här har slipstenen dragits till råmaterialets favör och är därför värd en egen honnör…


Casanuova di Nittardi Vigna Doghessa 2022 229 kronor

Avdelning snäll och välgjord sangiovese. En Chiantisk mjukost i en modern stil där den mindre storleken på ekfaten rappt har skarvat kanterna vilket resulterar i en mer omedelbar upplevelse som duckat eksoppa och sönder-spacklad frukt. Här möter vi hösten med violer, björnbär, lakrits och mörka körsbär som vaggar tryggt i en balanserad och tillmötesgående struktur.


Zorah Karasi 2022 279 kronor

Amfora-lagrad Aren-noir från Armenien någon? Gärna om det ska smakar som producenten Zorahs tolkning. Doften är direkt och snygg med mycket örter och bigarråer. Stringent i munnen där en lätt pepprighet kryddar den mörka frukten, med lagom mängd korn, hela vägen förbi strupmynning. Välgjort och eget vin som visar på historiens vingslag med ett uråldrigt hantverk förädlat till max. Kul!


Diego Conterno Barolo 2020 339 kronor

Diego Conternos lägsta nivå får betecknas hög, föga påverkad av valutor och rusande index ler vinet mot sin födelseplats och bjuder på allt från torkade rosenblad, svart te och kanel till purfärska jordgubbar och granatäpplen. Ämnat för lagring men kommer till liv med en krämig svamprisotto och stora kupor.


Barolo Berri Trediberri 2020 399 kronor

Vid tillstånd av autopilot har ett gäng årgångar av Trediberris normale dammats av med samma känsla av nebbioliskt ultraljud som resultat. Avkopplad kan detta påstående vidimeras ner till sista transparenta droppe. Det är något extremt ledigt över upplevelsen när nypon, torkade rosenblad, grus, moreller och viol sammanstrålar och vittnar om en övertydlig profil som ter sig strukturellt delikat i sin attribut-säkrade rustning med tanniner som lurar i lagrings-vassen. Vackert bitig = ung Trediberri.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor