Tillfälligt sortiment 20 september 2024

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-09-18
 1min

Fredagens släpp bjuder på flera prisvärda pavor druvmust som är redo för det ljuva livet. Vi kickar igång med Champagne, en ren Pinot Meunier skruvad upp i krysset av den så härliga producenten Vincent Charlot. Vidare bjuder Rabl och Weis på två klockrena fynd med Riesling som bas och i det röda laget är det omöjligt att förneka Castello di Monsantos felfria Chiantiska country.

Mycket nöje!

Tillfälligt sortiment 20 september.

Vincent Charlot Dune 2019 699 kronor

En lång kortliggare som frigör hela sitt register och låter det färska omfånget av frukt vila i en söt kärna som blandar svalhet med tropik. Ungdomligheten till trots upplevs strukturen hyfsat integrerad och längden är en rättvis spegelbild av rådande prisbild. Smaken representeras av vitt bröd, stjärnfrukt, körsbär, örter och gult äpple.


Valados de Melgaço Alvarinho Reserva 2022 199 kronor

Vinet duckar förtjänstfullt den något enformiga, smala korridor av uttryck vilken druvan lätt fastnar i. Här snackar vi en mjuk, följdriktig krämighet vilken skapar en nödvändig brobildning för vinets syror och aromatiska påslag vilka hörsammar efter vita blommor, anis, persika och saftig limefrukt.   


Nik Weis Wiltinger Alte Reben 2022 219 kronor

Attityden sitter som ett vibrerande ess i botten av en straight flush. Ett knippe energisk svingodhet som inhyser områdets typicitet driven till max. Stock-feta drag av äppelmos samsas med saftig sten-och limefrukt med visslande höga syror och rejäla skopor av skiffer som grädde på moset. Well done Nik och mein gott vad bra detta är sett till prislappen. Kanske rentav, inom sin genre, ett av årets bästa.


Bastingage Terre de L’Elu 2022 239 kronor

Filosofin sätter en glasklar prägel och och vi tar ekfats-tåget till landet av fylligt och generöst med ett överflöd av kvitten, örter och gula äpplen. Utvecklingssamtalet fortskrider i jämn takt och slutklämmen skriker efter mat och kyckling begravd i gräddig sås ligger nära till hands. Dricks bra direkt efter korkdragning.


Rabl Riesling Rote Erde 2022 249 kronor

Rabl är onekligen solid på optimering och det startar långt innan buteljering. Här får ni en klassisk österrikisk fruktsallad med saftiga stenfrukter, rosenblad och tropiska vindar som viskar om mango begravda i en läcker sötkryddighet. Lätt, ledigt och gott.


Pike Road Willamette Valley Pinot Noir 2022 219 kronor

Den röda fruktmarknaden befinner sig på allén av öppna spjäll där druvans karaktärer presenteras i en len förpackning. Körsbär och tranbär till vänster och mortlade kanelstänger till höger. Som helhet är kanterna slipade, strukturen absorberad och slutresultatet förmedlar ett vin som är i full swing med en direkt tilltalande öppenhet.


Chateau La Gurgue 2019 299 kronor

Överpresterande droppar av smält margaux-smör från den odödliga årgången 2019. Varsamt fogligt harmonierar vinet prickfritt med råmaterialets pådrivande struktur och klassiska mörka fruktprofil. Skulpterat med gröna fingrar och filosofins fokus ligger på att sätta frukten i strålkastarljuset och skapa ett vin som går att dricka på uppstuds samtidigt som det kan skryta med en lättsam elegans och struktur för fylliga tallrikar.


Castello di Monsanto Chianti Classico Riserva 2020 319 kronor

En tågräls-dammig luffarjuice pudrad med syrliga körsbär, ruffiga svarta vinbär, snygga fat och violetta blommor som nyss stulits från ett stenigt grustag. Chiantisk country, syror och tanniner som rider på ungdomens vågor och ut kommer ett vin som älskar en bättre Ravioli del Plin al Fondo Bruno och skälver av autenticitet.


Franz Keller Oberbergen Bassgeige Erste Lage Spätburgunder 2021 375 kronor

En nasal mjuklandning i sydvästra Tyskland betyder en mild fläkt av dofter där den impregnerade skogsvägen av körsbär agerar karreserande dragplåster med koll på optimerat stimuli. En seriöst gestaltad struktur frotterar sig med vinets innersta kärna av frukt vilken idag behöver rejält med luft för att visa sitt ansikte av kanel, muskot, apelsin och körsbär. En juvenil skogsmulle som tidigt markerar att framtiden har gott om utrymme för sammansmältning och djup. Låt vinet vila.


Marsannay Rouge Cuvée Saint-Urbain Domaine Jean Fournier 379 kronor

Purfärska jordgubbar och lingon förenas med en knivsudd fat och en rejäl skopa energi. Det finns en vacker balans i strukturen som visar upp  lagringsduglighet samtidigt som vinets mer ytliga drag ylar efter ett sugrör. Det är vad det är och ni får vad ni får. Ungdomlig nerv blir i samförstånd med korrekta tillbehör på tallriken smeksamt och väldigt gott.


Chinon Les Charmes Charles Joguet 2015 429 kronor

Finlemmat till tusen med tanniner som smälter och utdelar en grön matta av sammet på tungan. Kalkrika muskler förklädda i galans elegantaste skrud väver felfria fruktkorgar toppade med svarta vinbär, hallon och mynta. Dekanteras 3-4 timmar innan ett harmoniskt möte bevittnas med oxrullader och svartvinbärsgelé.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor