Tillfälligt sortiment 13 september 2024

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-09-12
 3min

Fredagen den 13e kommer med skräckinjagande prislappar och blodiga mineraler. En duo bubblor sätter den skyhöga tonen som det efterföljande körslaget försöker överrösta. Två italienare krigar i fräschör och skyhög aromatik och får min och plånbokens kristallklara kärlek. En genomgående fin lansering med höga nivåer och mycket gott och blandat.

Mycket nöje!

Exton Park Reserve Blend RB 32 Brut 429 kronor

Här har vi ett tydligt exempel på en producent som maximerat och optimerat förutsättningarna för en lyckad pava mousserat. Doften är rik och driven av sin vinifikation med hyvlat träslag, brynt smör och kafferost samt gula äpplen och citrusfrukt. Bra tryck i munhålan med mer sval framtoning där snäckskal och grapefrukt tar sin självklara plats i körslaget av syror och kalksten. Låt bubblorna bida sin tid för vid crescendo kommer vinet förmodligen vara det bästa Exton hittills ynglat av sig.


Louis Roederer Cristal 2016 2859 kronor

I en annan stratosfär hittar vi årgång 2016 med Cristal som med ett evighetsdjup av dofter balsamerar näsan och påverkar rummets sinnesstämning. Rostat bröd, fransk nougat, mariekex och orientalisk basar förenas med grillad citron, grönt äpple och isande ananas. En krämig textur balanseras upp av snygga syror och vi har att göra med en logiskt följdriktig historia som simmar in i kalkstens-kaklet och bönar och ber om lagring. Smakar dock riktigt gott idag men ett kommande monster är i vardande. Drick 2024-2064.


Siefersheim Riesling Porphyr 2023 209 kronor

En återkommande riesling som varje år förkroppsligar ordet stabilitet. En syra som skär genom kalk, aprikos, gråpäron och persika styr handfast den utjästa skutan som i nuvarande stadie suktar efter feta och salta tillbehör för att chilla sitt juvenila iver. Maxad attityd som förtjänar en korrekt behandling.


L’Avion Stolpman Vineyards 2021 499 kronor

Doftar dyrt och stort. Smakar dyrt och stort. Här är det fullt fokus på att låta platsen och råmaterialet bindas samman med fat och trycka koncentrations-gasen i botten. Det är på vippen att bli för mycket men på något sätt vinner vinet över mig och sätter ett krämigt hopp till en ytterst fin framtid. Inget för syra-suckern, här är det fullt fokus på att sätta druvans egenskaper i centrum och låta dessa sjunga ihop med en fet bit lax eller kyckling med gräddiga inslag.


Colline Novaresi Vespolina 2023 199 kronor

En Vespolina från Piemontes nordligare delar förädlad av känsliga händer skapar ett uttryck som kan beskrivas som en lättviktare med en tungviktares aromatik. Körsbär, violer och blodiga mineraler med konstant uppmärksamhetstörstande, finkalibriga tanniner och höga syror som. Så är fallet med Carlone Davides skapelse och sammanfattningen kommer då som ett brev på posten; väldigt mycket vin och personlighet kontra vad som försvinner på bankkontot.


’a Rina Etna Rosso 2022 209 kronor

Skir och öm men kontrollerad och smakrik. Violer, peppar och körsbär kryddas med Etnas personlighet och sagans aromatiska kapitel berättar med all önskvärd tydlighet var vi befinner oss. Det är med klipp steget smaken opererar och fallhöjden mot finishen verkar bli längre för varje årgång som går. För en lektion i evolutionens läror ordineras minst två flaskor och tallriken får gärna dofta tillagat växthus.  


Clos Cibonne Cuvée Spéciale Tibouren 2023 339 kronor

En doft dominerad av vitpeppar och provenscalska örter tar näsan med storm och först när vinden avtagit smyger ett koncentrat av körsbär och hallon in från vänster. Finlemmad struktur som med ömsom svalkande ömsom smekande kvaliteter påminner om större namn i landets än mer södra delar. Välgjort och väldigt gott från en producent som kan snickra mer än fantastiska roséviner.


Barolo Noi Virna Borgogno 2019 399 kronor

Parfymen är den stora hjältinnan när Borgogno skruvar ner Barolos volym och följsamt lägger beats och sätter sitt klassisk signum i rörelse. Rosenblad, granatäpple, rostiga spik, körsbär och nypon sveper och sopar rent näsan och i munhålan seglar vi i årgångs-bris för att bära upp vad näsan lovade.


Failla Lola Pinot Noir 2022 569 kronor

En charmerande pinne från landet i väst som bjuder på en underbar näsa med sockersöta körsbär, sous bois, kanel och hallon. Smaken fortsätter det nasala segertåget där blott en kärna av finslipad tanniner och medelhöga syror smeker frukten och tandköttet medhårs. Det är ett otroligt gott och lättgillat vin som kan slukas utan att passera gå.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor