Tillfälligt sortiment 30 augusti 2024

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-08-29
 3min

I månadens sista släpp ger en legendar i Loire oss ett hantverksmässigt ostvin med en färgrik tavla av dofter som smakar exakt vad det kostar. Från Italien hittar vi nedklassificerad frukt från Elio Grassos bästa vingårdsläge i skepnad av en ståltankslagrad och gnistrande Langhe till ett, sett till råmaterial, bra pris. Det är en mångfaldig och rolig lansering med delvis startklara flaskor redo för skål och skrål.

Mycket nöje!

En biodynamisk törstsläckare av rang från André et Michel Quenard i Savoie. Frukten är boket saftig med florala spänningar vilket avkastar en väldigt karaktärsfull smak som håller dig handen i bubbelbadet. Strömlinjeformat för ett syfte som lyder efter general Aperitifs regelvärk. Knäck, drick och dansa.


Deutz Blanc de Blancs 2018 999 kronor

En slimmad rikedom äntrar näsans ingångar och exploderar i komplex koncentration. Havssalt, solmogen citron, vit choklad, kalksten och grönt äpple följer med den salivdrivande syran ner i munnen där marsipan slår rövarbandet följe i massakern av tandköttet. En krämigt läskande och mångfacetterad historia som dricks bra idag och om 20 år.


Bastion de la Luna Albariño 2022 195 kronor

Vi rundar talangfabriken i Rías Baixas där gråpäron, kiwi, lime, björnklister och sälta driver fram över klippblock och snäckskal. Fräschör påhejad av väldrillade syror skickar den lätta druvmusten rätt upp på skaldjursplatån och däruppe på toppen firar föreningen blötdjur och druvmust väldiga framgångar. 


Neumeister Straden Weissburgunder 2023 199 kronor

En pigg nykomling som växlar upp i glaset med attityd och energi. Mullig men frisk med svalkande frukt i form av krusbär, grapefrukt och gula äpplen som följer med den långa smaken till en bitterljuv finish. Vid middagsbordet socialisera vinet med bravur och nyttjas till allt från grönsakslandet till hönsgården. 


Louro do Bolo Rafael Palacios 2022 235 kronor

En klick vanilj med hackad kardemumma lägger sig på toppen av saftig gul frukt och dunstar baktung mot doftorganets inre väggar. I munnen skryter vinet med en kontrollerad rondör spetsad med brynt smör och vinets stabila ryggradsben rattar rikedomen i mål. En bättre Godello i fas med livet är god till sista droppen. 


Clos du Bourg Demi-Sec Domaine Huet 2022 419 kronor

Det ultimata ostvinet från en av Loiredalens legendariska kejsare. En snyggt integrerad restsötma och välbalanserade syror kompletterar den mogna frukten till perfektion. Kvitten, röda äpplen, nektarin och mango bidar sin tid i strukturen och sjunger harmoniska toner till evigheten. Mycket gott vin från mäster Huet. 


Gut Hermannsberg Steinberg Niederhausen Riesling GG 2022 399 kronor

Vinet skriker ungdom och den intiala doften domineras av skiffer och knuten reduktion. Den skyhöga potentialen ligger i det kännbart oförlösta där den redan förlösta bomben av syra har fastnat i första hålet på en livrem ämnad personer med drömmar om plusmenyer. Upplevs helt utjäst i munnen med en sval fruktkorg bestående av persika, skiffer-mineraler, gröna äpplen och vibrerande citrusfrukt. Rätt ner med vinet i spargrisen och ni kommer bli rikligt belönade om 5-10 år.


Elio Grasso Gavarini Langhe Nebbiolo 2022 319 kronor

Ett hett stalltips som undertecknad blev mäkta imponerad av på plats i Piemonte förra hösten. Årgångarna Elio Grasso slopar Rüncot, husets toppbarolo, nedklassificeras frukten och används i producentens Langhe. Vi har alltså att göra med vingårdens bästa druvor endast uppfostrade i ståltank vilket ger en rödskimrande och gnistrande ren frukt som spänner från körsbär och jordgubbar över till rosenblad doppade i lakrits och violer. Köp för tusan!


Arzuaga Gran Reserva 2018 375 kronor

Att poppa tidigt är enligt rådande lag straffbart men inget odiskutabelt felbeslut om ni låter vinet vila i karaff mellan lunch och middag. En solid Ribera som ömt viskar om värme vilket i detta fall betyder att grinden till den mörka trädgården av frukt står på glänt med en fathantering som fångar vinets essens istället för att maskera dess existens. En rak högerkrok av arketypisk koncentration och tanninstruktur väntar i i glaset medan köttbiten landar på 56 graders innetemperatur.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor