Bästa mousserande vinet på Systembolaget

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-08-21
 1min

Utanför Champagne.

Om vi bortser från en oändlig skara bönder i Champagne och fåtalet engelsmän är kvalitén på trappstegen under extremt spretig och svårnavigerad. Vid en ordentlig dammsugning går det dock att hitta kvalitativa personligheter som ligger och bubblar i monopolets beställningssortiment. Från alltid lika heta Jura, vars bästa producenter lyser med sin frånvaro på svenska marknaden, går det att hitta finsnickeri som i sin mousserande form avkastar högklassig Cremant där områdets signifikativa kryddiga särdrag är i full swing.

Domaine Bourdy är en av de äldsta domänerna i Jura. Egendomen skapades i slutet av 1400-talet och drivs nu av den 16:e generationens vinmakare Laura Bourdy. Familjen äger odlar 10 hektar mark, inklusive en halv hektar i prestigefyllda Chateau Chalon AOC.

Bourdy gör vin på gammaldags sätt och använder gamla fat – några så gamla som 80 år – för jäsning och lagring av vinerna. Familjen äger ett är omfattande bibliotek med gamla viner och här vilar buteljer tillbaka till slutet av 1800-talet! Egendomen certifierades biodynamiskt 2006 och kombinationen av Juras främsta vingårdar och noggrann och tålmodig vinframställning resulterar i viner som grundligt uttrycker den plats som de odlas på.

Jean Bourdy Crémant du Jura Brut N.V.

Harmonin mellan mousse och syra skapar ett direkt habegär med barnförbjuden hastighet i klunkarna som resultat. Kalk-saltiga mineraler trycker fram citronolja, persika och granny smith med ett flås av nötter och kryddor i svansen. Krämigt och smaskens till sista sippen. All respekt till vinmakaren som vet hur en slipsten ska dras och råmaterial optimeras.