Tillfälligt sortiment 23 augusti 2024

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-08-22
 3min

Fredagens släpp är en är en mellanstor lansering där höga prislappar varvas med enstaka bargains. Det finns ett knippe viner inom segmentet ”vackert välgjorda” som jag tyvärr inte fått prova i år men går i god för med med hela min näsa och tungspets. Så håll ett öga på Brovia, Le Ragnaie och Hirsch som lyser med sin frånvaro i min lista men rekommenderas alla dagar i veckan. Lanseringens utropstecken är dock en Malvasia från Katalonien som imponerar med sin kontrollerade smakrikedom och personlighet.

Mycket nöje!

Boréal Brut Nature Clandestin 2021 669 kronor

Ett skimmer av koppar frambringar en tydlig spegelbild av Pinot Noir där kimmeridgien och inlemmade nafsande syror skapar en vichy-vattnig textur med pistage, nougat, rabarber, brioche och röda äpplen vilande i ett fotbad av mindre bubblor. En delikat upplevelse med en aura av tillgänglighet som dock fortfarande bearbetas i ungdomens totala linda. Välgjort och direkt gott med ett uttryckssätt som har en egen gren i det luddiga odlar-segmentet.


Logan Ridge of Tears Riesling 2022 289 kr

Vi tänder ett doftljus präglat av petroleum och generös frukt. Ryggläget i solstolen har renderat en avkopplande ledighet i munnen som går i den breda doftens nässpår. Munkänslan är följsam och när limefrukten droppar över ananas, aprikos och passionsfrukt är vi hemma. En smakfull Aussie att kombinera till kryddstarka maträtter eller sippa på till klockan klämtar läggdags.  


Malvasia de Sitges Vinya de la Plana Pepe Raventós 2022 299 kr

Det här är en frisk fläkt och nykomling som gärna får återkomma nästa år. Blomsterlandet som kidnappar näsan gömmer även kiwi, bivax och orientaliska kryddor. Harmonisk stämsång i munhålan med syror som håller ett harmoniskt grepp i det rejäla påslaget av ungdomlig frukt. En personlighet som väcker alla glas till liv.


Valiano Chianti Classico 2021 165 kronor

Ett expresslok av körsbär som pendlar mellan söta bigarråer och syrliga moreller med hyvlad mandel, pomerans och örter i godsvagnen gasar tvärsigenom den toskanska myllan. Frukten är klinisk, strukturen bitig där ungdomliga syror-och tanniner påvisar ett, för stunden, matvin med stort M som behöver rätt råvaror på tallriken för att sjunga lovsången om mycket vin för rimliga sedlar. En Carbonara funkar alla dagar i veckan.


JL Chave Sélection Crozes-Hermitage Rouge Silène 2022 224 kronor

En stilig, avskalad Syrah presenterar ultraklassiska markörer på ett silverfat. Lavendel, björnbär, kött, grafit och färsk oregano delar yta i en ung men sammansatt historia som kan drickas idag, imorgon och om 10 år. Älgstek med gräddig enbärssås merci d’avoir demandé.


Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2022 499 kronor

Stiligt, svalt och snyggt. Sandhis tre S som guidar konsumenten på såväl gröna som blå druvor. Fin stringens med jordgubbar i jord, saftiga hallon, mineraler och kryddhyllan representerad av kanel och muskot. Bara så väldigt gott med många fina år av sugrörs-god frukt framför sig. 


Château Phélan Ségur 2015 739 kronor

Så fort vätskan hamnar i glaset får näsan vittring på en lätt utvecklad, förtätad doft av cigarr, nypon, svarta vinbär, våt jord och lila plommon. Vinet har måhända tagit nästa evolutionära steg men vi har fortfarande att göra med en oförlöst flaska vin som bönar och ber om luftning samt en köttfärslimpa med brunsås och svartvinbärsgelé för ungdomlig fullkomlighet. Låt gärna ligga 10 år till.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor