Tillfälligt sortiment 16 augusti

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-08-14
 3min

Äntligen snurrar åter skivan med veckans tillfälliga fredagssläpp. Nu nalkas en höst fullproppad med lanseringar och 16 augusti börjar starkt med ett, bortsett från en flaska, jämnbördigt startfält med mycket personlighet. Vi börjar med den perfekta flaskan när kontot ekar semester-tomt…

Mycket nöje!

Bollinger R.D. 2008 3499 kronor

Doften är majestätiskt i sitt breda omfång av vinmakning, råmaterial och terroir; nougat, hasselnötter, rostat bröd, gula äpplen, övermoget brun-grönt päron, grapefrukt, pomerans samt ett högtryck av en kalkrik mineralitet. I munnen exploderar syrorna och sätter en kristallklar upplevelse i rörelse. Knivskarp med utväxling till morgondagen vilket vittnar om ett evigt liv. I sin linda ett litet mästerverk och först om 10-15 år har vi att göra med en komplett Champagne som tillhör den absoluta världstoppen. Den perfekta flaskan att investera till barnet som fyller 30 år 2038.


Domaine Saint Germain La Pierre Marquée 239 kronor

En egenartat charmig Altesse från hippa Savoie med det alldeles underbara särdraget av luftig koncentration. Det vill säga en ballerina av smakrikedom som i munnen anfaller med en udda formation av äppelmos, kokos, krusbär och mineraler där ett ständigt nafsande bett skapar dynamik i den lindansande strukturen. Annorlunda och gott.


Von Winning Ruppertsberger Reiterpfad Riesling Erste Lage 249 kronor

Korgen är fylld upp till bredden med saftig stenfrukt – vit persika och aprikos – med en lätt touch av petroleum i svansen. Delikat och lätt i munnen med pådrivande syror som, i takt, klappar takten och håller energin i schack. Vi har att göra med en yngling som borde vila i 3-4 år för synkronisering men livet bortom 2028 ter sig bra mycket längre än så. 


Plateau des Chênes 2023 189 kronor

En insmickrande blend från Lirac som är satt på jorden för att hångla med kol-kyssta råvaror i alla väder. Den grillvänliga skruden inrymmer lakrits, vildhallon och garrigue med väloljade syror och smältbara tanniner. En drickvänlig historia som, med något lägre temperatur i glaset, ska poppas och njutas utan pardon i sensommarkvällen.


Chiara Condello 2021 199 kronor

En sensuell och klinisk doft av den italienska myllan lindar in doftorganet i körsbär, salmiak, nypon och örter. Lätt i munhålan med precision i den svala frukten där en närvaro av snälla tanniner och medelhöga syror ger en, sett till ursprung, strukturellt direkt upplevelse som dock gärna sällskapar med en saftig bit entrecote och fredagens lugn för optimering. 


Bruna Grimaldi Barbera d’Alba Superiore Scassa 2022 199 kronor

Inställsam näsa i fas med sin ungdomlighet med röda bär som hörsammar efter hallon och körsbär pudrade med en kruka mynta. I barberas sanna anda är det rejält med tåga och grepp i munnen där matvänlighet är ett understatement och en nödvändighet för att öppna upp vinets låsta, ungdomliga spjäll.


Terroir al Limit Terra de Cuques Negre 2021 349 kronor

Markerad doft av björnbär, skogshallon, jordgubbar och muskot, inte helt olik en helklasad burgundisk skapelse. I munnen mer hemmastad sin adress där finslipade tanniner och integrerade syror möter saltlakrits och violer i givakt. Inte främmande för lagring men rycker ni korken bör vinet viga sitt liv åt ört-stinna lammracks med rotfrukter efter en runda i lämplig karaff. Välgjort och direkt gott från ett riktigt toppnamn i Priorat som avlossar sin första lansering på svensk mark.


Ojai Vineyard Santa Barbara Syrah 2022 399 kronor

En härlig Syrah från stabila Ojai Vineyard som i 2022 tryckt ner alkoholen och den solmogna frukten får mer fräschör och ett driv i strukturen utan att förlora sin generositet. Jordgubbar, hallon och björnbär kryddas med Syrah-markörer a la svartpeppar, charkuterier och sötlakrits. Välgjort och direkt behagligt men spara gärna till kommande viltsäsong.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor