Sherry- vinvärldens mest underskattade måltidsdryck.

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-07-12
 3min

Vi börjar med att radera den fortfarande så hopplösa uppfattning om sherry som något man förknippar med en söt, lite gammeldags dryck. Den existerar och kan vara fantastiskt, en trögflytande px är ett ljuvligt slag i ansiktet medan artificiella Vinos Generosos de Licor med beteckningar som Pale Dry och Cream hör hemma på Titanic.

Nu fokuserar vi på torra viner tillverkade på palominodruvor och börjar med Fino och Manzanilla.

Geografin skiljer dem åt och generellt får kustnära Manzanilla-viner mer sälta och syra tack vare det något svalare klimatet. Den gemensamma nämnaren är Flor (jästtäcket som uppstår under lagringen) som adderar smak och textur. Unga, delikata, lätta, uppfriskande, mineraliska och personliga viner som är känsliga för syre. En nyöppnad flaska bör slukas under öppningsdagen.

Oloroso är oxidativt åldrade viner som bildas i frånvaro av flor och därmed exponeras för syre under hela åldrandet och spritas upp till en högre alkogholhalt än en Fino. Bredare, generösare med en mäktig smakrikedom.

Amontillado är från starten en lagrad fino som fortifierats upp till 17% vilket dödar jästtäcket och ger vinet en oxiderat ton, som en blandning av fino och oloroso.  Nötter, bröd, apelsin, saltlakrits och mogen äppelfrukt. Strama och mer komplexa än en Fino.

Palo Cortadons flor försvinner på ett naturligt sätt och utsätts likaså för oxidation. Det finns olika definitioner av Palo Cortado och varje sherryfirma har olika förklaringar på dess uppkomst. Lagras länge på fat. Doften kan tyckas dra åt det söta hållet men smaken är torr och har släktskap med Amontillado.

Solerasystemet behöver en egen text och det går att skriva spaltmeter om jordmånen, områdena och vinerna. Men nu skulle det handla om sherryns funktionalitet som måltidsdryck.


Fino och Manzanilla: Gifter sig mycket väl med rå eller tillagad fisk med lättare tillbehör och skaldjur som fångar upp sältan och mineralerna. Funkar ypperligt till midsommarens sill och augusti-skivans kräftor. Himmelriket möter vi med devisen less is more. När en skål feta marconamandlar eller tunt skuren pata negra möter ett glas kylskåpskall fino så uppstår ett av vinvärldens vackraste möten.

Oloroso: Kraftfulla viner som kräver smakrikedom eller tyngd på tallriken. Höstiga grytor, svampiga soppor och större vilt. Under semestern är det ett utmärkt val till grillad Chuleton. En dröm till julbordets rökta kött och patér.

Amontillado: Älskar precis som Fino salta mandlar och nötter i alla dess slag. Vildsvamp, laxpudding, anka, mustiga soppor, lagrad cheddarost, kryddstark thaimat you name it. Crescendo sker i kombination med en bättre Janssons frestelse .

Palo Cortado: Tapas, gåslever, gruyere, grillat lamm, torsk med brynt smör, svampsoppa och smakrika pajer.

Kombinationerna ter sig oändliga och vill ni bjuda hem till en ståtlig långlunch med många rätter och bjuda enbart på olika varianter av sherry är det fullt genomförbart. En oförglömligt stor vin-och matupplevelse stundar samt en safari i, det för många, okända. Sherry är drycken som passar till allt. Och lite till.

Mycket nöje!

Prisvärda sherry