Årets bästa roséviner – topplista 2024

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-06-12
 6min

Att följa rosévinets intåg under tidig vår är som att öppna en kran och låta den rosa druvmusten forsa i nästan 2 månader. Populariteten ter sig oändlig och det avspeglar sig också i mängden rosévin som provas under denna intensiva period. En del är redan slut, en del nästan slut men så bra att de bara måste vara med när den rosa våren summeras. När vi äntrar den gyllene eran av värme och ledighet suktar vi efter att ha rosa viner, från sprudlande mousse till skapelser ämnade för kontemplation och eftertanke, på armlängds avstånd.

Så, efter att ha grundligt botaniserat i Systembolagets olika sortiment är den ultimata listan äntligen öppen för Svea Rikes törstande pöbel.

Mycket nöje!

Petite Cuvée Madame 119 kronor

Doften låter oss vandra på en mörkare stig av mosade svarta vinbär och sotfärgad sötlakrits men sin svärta till trots lockar vinet till skål och sipp. Skogshallon ansluter frukt-sällskapet i munhålan där en väloljad syra och mineraler skapa ett eko av havsstänkta klippblock som genljuder under hela upplevelsen. Ett klassiskt uttryck a la Provence som uppskattar grillad fisk med sotade primörer.


Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 125 kronor

Batteri-driven frukt där syran verkligen präglar skeendet när tungspets tar vid efter att doften av färska hallon, lime och persika kidnappat näsan. Stringens och tydlighet med en ryggrad som kommer bära till sommaren 2025. Kläm några droppar citron på valfri sallad och njut.


Leitz Rüdesheim Pinot Noir Rosé 149 kr

Ljuvlig näsa med massor av rabarber, stenfrukt och jordgubbar. Inte mindre ljuvlig i munnen där ett tyskt driv sätter tänderna i en balanserade smakrikedom vilket skapar en stil som är slankt generöst med Rheingausk distinkthet. Leitz lägsta nivå är hög och här sätter man ett skott i det rosa krysset vilket på ren tyska betyder ett klockrent köp för vettiga D-Mark. Rekommenderar en överfull varukorg för alla er som vill möta sommaren med en topprosé ifrån sluttningarna i Rüdesheim.


Glup Rosado Longavi 2023 169 kr

Listans enda chilenare dansar in från väster med gott om smak och självförtroende. När vinet lämnat perrongen möter vi en härlig näsa med svarta vingummi, violer, örter, hallon och segertåget fortskrider i smaken där syra och nafsande tanniner möter-och backar upp. Således finnes struktur för några drypande och dräpande Empanadas de queso.


Rosa dei Frati Cà dei Frati 2022 199 kr

Cà dei Frati är en producent som huserar i Lombardiet där han snickrar lokalt kända-och okända druvor till perfektion. Upp ur glaset tittar en frukt som pendlar från havtorn och gröna äpplen till moreller och jordgubbar, allt i en anda av krispigt och kryddigt. Den centrala punkten är en rejäl men kontrollerad vilket betyder viktlös smakrikedom med precision.


Menetou-Salon "Morogues" Rosé 199 kr

Ett av årets rosa uttropstecken bjuder på en stilig doft i ett jämnt avskalat flöde från glas till näsa. Mängder med smultron i fören samtidigt som en bukett sommarblommor, röda vinbär och gröna jordgubbar lurar i bakgrunden. Mycket snyggt i munnen där en krispig struktur möter smekande textur och driver den fina, perfekt solkyssta frukten i mål. Direkt gott, fram på Chevré och njut av livet.


Frank Cornelissen Susucaru Rosato 269 kr

En darling på Instagram som vid varje ny lansering trendar hårdare än Taylor Swift. Årets version är av det mer svalkande slaget med något mindre midjemått än senaste årgången och ledorden stavas fräschör och struktur. Det är en flytande personlighet vars solnedgångs-röda sken vittnar om den smått unika karaktären som snart ska smuttas och snabbt sväljas. En flerstämmig vulkanjuice från Etnas nordsluttningar som bjuder på viol, örter, blodapelsin, granatäpple och tranbär som ivrigt studsar mot ett kontrollerat moln av lava-mineraler. Drick och brinn!


Ripa Rosado 299 kr

En stor doft från en stor personlighet. Det är en komplex Rosado som glimmar mörkt rosa i glaset. Mosade jordgubbar, körsbär, arrak, nötter och apelsinskal bildar ångan som pulserar upp från den virvlande druvmusten. Fortfarande dominerad av sin fatlagring i munnen men den underliggande frukten vibrerar med stöd av ryggrads-syrorna. Vinet är gott idag men tackar inte nej till en tids vila för sammansmältning och optimering av helhet. Köp två och lägg undan en till sommaren 2029.


Clos Cibonne Cuvée Caroline 2022 379 kronor

Clos Cibonne är utan tvivel ett innovativt vinhus och bakom vinvärldens fulsnyggaste etiketter gömmer sig komplexa droppar som alltid lämnar en känsla av välbehag i eftersmaken. Vinet andas något långt bortom det vanliga rosévinet och i munnen vilar ett koncentrat av mosade jordgubbar, rabarberpaj med vaniljsås, gräs, apelsin, hallon, brynt smör och provencalska örter. Med en struktur likt en vit bourgogne får man en berg-och dalbana av rosa fröjd och fluff. Går att lagra till sommaren 2030. (Finns endast kvar i enstaka butiker)


Rosèbubbel

Carezza Lambrusco di Sorbara Metodo Classico 189 kr

En stänkare till Lambrusco från producenten Medici Ermete som förädlat Lambrusco di Sorbara till något alldeles underbart gott. Förtrollande vacker färg sätter tänderna i mitt direkta ha-begär och tillsammans med smakprofilen av moreller, blodapelsin och jordgubbar tömmer vi glasen i en oroväckande fart. Syror är med hela vägen in i hamn och semestern upplevs räddad. Lag och ordning kan hävda att detta hör hemma på en annan lista men dess är roséfärgade yttre och på tok för goda inre gör det omöjligt att undvara.


Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé 225 kr

Clotilde är en sublim vinmakerska som förädlar och optimerar druvor som den drottning hon är. Ledordet i husstilen är "balans" och man får alltid en lika fläckfritt ren och snygg skapelse. Här i en matvänlig, rosa skrud packad med hallon, örter och smultron. Syrorna och den krämiga moussen strömlinjeformar upplevelsen när en svårslagen Crémant de Bourgogne Rosé ställer det omtalade skåpet.


Llopart Rosé Brut Reserva Corpinna 2021 259 kr

En saliverande spanjor som snabbt väcker aptiten för nästa klunk medan laxen väntar på glöden i det svarta klotet. Skogshallon spelar första fiol och basgången plockas av örter och körsbär med höga florala toner av viol i bakgrunden. Här finns härlig textur präglad av jästfällningen och syrorna upprätthåller lag och ordning hela vägen över målsnöret. Mångsidigt och redo för något större kupor än bubbel-seden säger.


Louis Roederer Rosé 2016 829 kr

En skimrande stjärna på den rosa vintergatan som ständigt presterar på en nivå ovan den stigande prislappen. Ett gräddigt paket av röda bär, citrus, vit choklad, blodapelsin och kalksten vaggar i en krämig mousse driven av en perfekt, väloljad syra som låter den komplexa helheten sväva till vintergatans slut. En oändlig smak skapar en odödlig eftersmak. Det är mycket pengar men fortfarande värt varenda stämma i den återkommande hyllningskören, det finns sämre sätt att fira in den kommande semestern.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor

Fri tillgång till hundratals inspirerande artiklar!

För att läsa resten av texten behöver du fylla i din mejladress

Ooops!

Något gick fel. Försök igen.