Tillfälligt sortiment 24 maj

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-05-23
 2min

Löning och lansering är en två ”L” som uppskattar varandras sällskap. Det vankas pärlande renhet och två riktigt härliga vita personligheter från udda adresser vilket alltid är välkommet inslag i den sedvanliga strömmen av klassiker. Veckans rosa är en örtig historia utmed kusten av Liguriska havet och sist men absolut inte minst en klassiker som varit med så länge undertecknad recenserat tillfälliga lanseringar.

Mycket nöje!

Bio Weingut Zahel Ein Wildes Gläschen Pet Nat Rosé 199 kr

En skopa fräschör kommer lastad med nypressad grapefrukt, mariekex, hallon och fläderblom. Lätt mousse och skönsjungande syror skapar dynamik inom ramen för kliniskt och balanserat. För det är pärlande rent, vilket inte alltid är fallet med stilen, och den perfekta aperitifen i alla rum för alla åldrar. 


Peter Jakob Kühn Riesling Sekt Brut Nature 299 kr

En övertydlig avsändare av druvans DNA sätter tonen med regnmättade mineraler, aprikoser och mogna krusbär. Fin balans och bra drag i syrorna där smaken följer doften och en felfri struktur ser till att allt planar ut till något mycket gott och välgjort. En Sekt som knockar många champagner inom samma prissegment.


Bricco delle Ciliegie Roero Arneis 229 kr

En blomstrande vind över en svalkande frukt som drar mot gulgrön och hörsammar efter citron och päron drar in längs med näsans inre och präglar förväntningarna innan första sipp. Vinet är i total harmoni och den somriga klänningen adderar mandel och kiwi under sömmarna av smak. Den följsamma texturen är stjärnan som stryker alla sinnen medhårs och uppviglar till nästa klunk. En buteljerad semester. 


Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 349 kr

Vulkaniskt ask-rökiga mineraler dominerar i doften men under hinnan av lava ligger en komplex citruskompott och bara väntar på explosion. Vilken antänder i munhålan och en karneval av medelhavets ABC regnar ner på tungan. Salta citroner, våta stenar, pinjeträd, flintrök och mandariner i fas med sin struktur ger oss mallen av Santorini och det optimala vinet till grillad vit fisk med kol-kyssta citroner. Lufta gärna 1 timme innan förtäring.


Mea Rosa Cantine Lunae 179 kronor

Visuell rosa perfektion skapar ett ytligt HA-begär och när svarta-och röda vinbär, körsbär och ligurisk garrigue fyller näsan är vi hemma. Stringens från början till slut med ett bitter-grapefruktigt bett som skapar mervärde och visst är det vattenmelon som dyker upp under sista tredjedelen. Längden är lika god som vinet och slutbetyget landar på fyra rosa tummar.


Ca’ di Pian La Spinetta 239 kr

Ett kompakt moln av violer, svarta vingummi, bigarråer och fatkryddor skapar nasal rundgång. Det finns ett beundransvärt samarbete mellan den minimala dosen volatilitet och den tilltalande solsmekta frukten som skapar en komplexitet vilken ryggraden av druvans inneboende låga ph-värde tar hand om på bästa sätt. Tillrättalagt utan överraskningar men ibland vill man bara vara sig själv för en stund.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor