Tillfälligt sortiment 17 maj

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-05-15
 1min

Hej!

Norges nationaldag firas traditionsenligt med ett veldig bra släpp på Systembolaget. Att sommaren stundar är nu bortom allt rimligt tvivel och det avspeglar sig på hyllplanen där TS huserar. Det är läskande, det är rosa och inte sällan viner kompatibla med grill och chill. Charm-lampan är påslagen utan skärm och årets hittills bästa rosa viner är värda varsin stark köprekommendation.

Mycket nöje!

Lambrusco di Sorbara Corte degli Attimi 149 kr

Buteljerad sommar-trädgård med en stram men läskande strålglans där blodapelsinen droppar över hallonbuskarna och landar på jordgubbarna som ligger söndertrampade i den grönskande gräsmattan nedanför. Syrorna skapar energin och charkbrickan hjälper till med balansen. Slurp sa Bill!


Tête Nat Les Têtes 199 kr

Igen en törstsläckare av rang vars uppgift är väldigt enkel: Invänta gult zenit på det blå himlavalvet, poppa och njut. Gula äpplen-och päron dominerar i en vuxenläsk för livsnjutare som kommer ta slut snabbt, så köp två. Det här är verkligen inget att lagra eller över-analysera. Skåla och skråla till solen går ner.


Paladino Riserva 199 kr

Fiano i kvadrat med ungdomens attityd i sin linda. Salta svalkande vindar sveper in över citronträden och det hamnar en skivor av honungsmelon och gröna äpplen i fruktkorgen. Tillsammans med mineralerna skapas en väldigt pigg historia som påminner lite om en stilla Champagne i karaktär och smak. Speciell stil av en säregen druva men låt nyfikenheten segra och se om den får duga.


Menetou-Salon ”Morogues” Rosé 199 kr

Ett av årets hittills bästa rosévin bjuder på en stilig doft  i ett jämnt avskalat flöde från glas till näsa. Mängder med smultron i fören samtidigt som en bukett sommarblommor, röda vinbär och gröna jordgubbar lurar i bakgrunden. Mycket snyggt i munnen där en krispig struktur möter smekande textur och driver den fina, perfekt solkyssta frukten i mål. Direkt gott, fram på Chevré och njut av livet.


Dominio del Aguila Dominio del Aguila Picaro Clarete 329 kr

Ett rosa powehouse med galen koncentration och många lyckliga år framför sig. En skräddarsydd Clarete fullproppad med körsbär, örter, saftiga vinteräpplen, fat och personlighet som, trots sina extrakilon, är stringent och elegant. 1+1 blir här faktiskt 3.  Vinet går att lagra, samspela med allt från gräddig kyckling till grillad souvlaki och bara njuta av under tystnad och kontemplation. Ett vin som vilar tryggt mellan rött och vitt, inte rosé, och kommer med plusmeny.


Saumur-Champigny Les Fevettes Château du Hureau 279 kr

Glasklar i sin framtoning med druvans alla markörer i avklädd givakt. Paprikan är grön och tacksamt subtil, busken svarta vinbär precis mogen och örterna nyplockade. Gott med den nödvändiga sisun druvan behöver för att inte bli monoton och lättläst. Släng på fläskkarrén på grillen med några väl inoljade primörer och låt slutresultatet stråla tillsammans med druvmusten i glaset.


Château Cantemerle 2021 315 kr

En klassiker som i år har något så ovanligt som en lägre prislapp jämfört med föregående årgång. Klockar in på 13 procent vilket ger ett mer old school-uttryck av druva och växtplats vilket uppskattas väldigt mycket. Arketypisk med mängder av cassis, lila plommon, tobak och höstlöv med en vacker struktur som ger utrymme för utveckling långt bortom år 2030.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor