Sparris med forellromshollandaise

Vinkompassen

2024-05-06
 1min

Recept av Johanna Westman för en cookalong.

4 förrättsportioner

350 g vit sparris eller grön sparris 
200 g smör
1 äggula
2 tsk pressad citron
2 – 3 msk vatten
2 msk finhackad gräslök
1 msk forellrom
salt och svartpeppar
1 skiva dagsgammalt vitt bröd 
2 msk olivolja

Så lagar du:

Riv brödet i små bitar. Lägg i en stekpanna med olivolja och hetta upp under omrörning tills brödet får färg och blir frasigt. Lägg på hushållspapper. 

Hollandaise:

Smält smöret till såsen på svag värme utan att det bryns. Ställ åt sidan men håll lite varmt.

Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en liten rostfri kastrull (aluminium kan missfärga såsen).

Sätt på svag värme och vispa snabbt och ihärdigt tills blandningen tjocknar. Ställ av från värmen.

Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången under kraftig vispning. Se till att bottensatsen inte kommer med.

Rör i hälften av rommen och finhackad gräslök.

Smaksätt med salt och peppar.

Sparris:

Ansa din sparris: Grön sparris knäpper du bort roten på och skalar om du vill. Vit sparris behöver du skära bort 4- 5 centimeter och sedan skala noggrant. Lägg åt sidan. 

Koka sparrisen nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten. Det tar cirka 5 minuter för grön sparris och 10 – 15 minuter för vit sparris. ( när du kokar vit sparris kan det vara bra att salta vattnet lite extra och även tillsätta 2 tsk socker)

Ta upp sparrisen med en tång och lägg den i iskallt vatten för att avstanna kokningen eller servera direkt. 

Servera sparrisen med löjromshollandaise och frasstekt bröd.

Garnera med resterande löjrom och lite extra gräslök.

Vintips