Druvporträtt: Chardonnay

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-02-21
 1min

”Jag tycker inte om chardonnay. Jag tar ett glas Chablis, tack!”

Hur många som arbetar på restauranggolvet eller bakom baren har inte hört den frasen och skrattat inombords? Chablis är nämligen ett område där man nästintill endast odlar den gröna druvan chardonnay. Men vinerna som görs har ofta legat på ståltank istället för ekfat och ger lättare, krispiga viner med härlig mineral och citrustoner. Istället för de ekfatslagrade mer smöriga varianterna av chardonnay som produceras på andra platser.

Chardonnayär världens mest odlade druvsort och är precis som flera andra druvor en naturlig korsning av druvorna pinot noir och gouais blanc. Druvan härstammar från Frankrike och nämns första gången 1685-90. 

Det är egentligen ganska svårt att säga hur chardonnay doftar och smakar. Jag skulle vilja kalla chardonnay för en kameleont, den anpassar sig efter växtplatsen. Druvan är inte särskilt aromatisk i sig själv, snarare ganska anonym. Jordmånen och klimatet tillsammans med vinkamningen avgör hur vinet kommer att smaka i slutändan. Vanligt förekommande dofter/smaker är gröna äpplen och citrus. Om vinet har legat på ekfat infinner sig aromer som vanilj och smörighet i smaken. Har druvan dessutom växt i ett varmare klimat får vinet smak av exotiska frukter som ananas och ibland popcorn. 

img_2454-2

Chardonnay odlas världen över. De mest kända områdena är Bourgogne och Champagne i Frankrike. I USA odlas druvan flitigt i Kalifornien men även i Oregon och Washington State.

I Champagne är chardonnay druvornas konung. Om det står Blanc de Blanc på en flaska från Champagne är det bubblande magiska vinet gjort på chardonnay. Druvan bidrar med elegans och frisk syra till vinerna från området och trivs väldigt bra i de kalkrika jordarna. 

Kanske har du hört uttrycket ABC någon gång? Anything but Chardonnay kunde folk slänga ur sig i samma veva som man ofta likställde chardonnay med Sunshine in a Bottle. Under en period var rejält ekfatslagrade chardonnay-viner med lite högre alkohol väldigt trendigt. Lite som en motpol uppstod In Pursuit of Balance i Kalifornien så sent som 2011. IPOB är ett gäng vinmakare som strävar efter balanserade viner med diskret vinmakning. Viner som får visa sitt riktiga ursprung. 

En ung eller oekad Chardonnay är fantastisk till färska skaldjur. Chardonnays på ek som är rikare och mer komplexa kompletterar salta rätter som grillad fisk, kyckling, kalvkött och även fläsk.

Chardonnay visar sitt bästa mellan 12° C och 14° C.

Eftersom Chardonnay finns i så många varianter, stilar och från olika ursprung är det lätt att delta i firandet. Vad har du i ditt glas? Champagne, Bourgogne, Argentina, ståltank eller fatat?