Om oss

”Vi vill att vin ska vara roligt – utan att för den delen glömma bort att vin är ett hantverk. Genom att blanda lättsamma artiklar med djupdykningar i olika områden, våra livesända vinprovningar och filmserier från vinländer vill vi bidra till att öka kunskapen om vin.”
– Daniella, Vinkompassen

Vinkompassen är den här webbsidan, men vi är också aktiva på sociala medier som Instagram, Facebook och YouTube. Det mesta innehållet samlas här på sajten.

Är du intresserad av vinprovningar, winemakers dinners eller helt enkelt inte vill vara utan dryckestips inför helgen? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nedan.

Är du intresserad av ett samarbete med Vinkompassen? Skicka ett mail till info@vinkompassen.se.

vinklubben-header

Vinpanelen - expertpanelen för alla

Vinkompassen har guidat vinintresserande konsumenter genom Systembolagets sortiment sedan 2013. Vi vet att det kan vara utmanande att hitta rätt vin oberoende av hur kunnig man och därför har vi tagit ett nytt grepp och satt samman en grupp av både sommelierer och ”vanliga” vinkonsumenter.  

Vinpanelen provar viner från hela Systembolagets sortiment och djupdyker i olika prisklasser och regioner med samma ödmjuka inställning och glädje. Temaprovningar som rosé eller champagne är lika självklara som pricken över i:et men vi kommer också avhandla vinboxar och dyrare rödtjut. Samtliga viner kommer att provas blint och provningsledaren är enda personen som vet vad som skimrar i glasen. Rättvisa och ärliga bedömningar är hela fundamentet för panelens existens. Vi använder en vedertagen internationell 20-poängskala när vi bedömer kvalitén och slutresultatet omvandlas sedan till tre nivåer av medaljer: guld, silver och brons. 

jesper-2

Jesper Wictor

10 års erfarenhet inom vinbranschen med en Bachelor i Sommelier- Culinary Arts and Meal science och WSET Level 3 i bakfickan. Provar cirka 2-300 viner i månaden, det vita hjärtat bultar lite extra för Vin Jaune, tysk riesling och vit Bourgogne medan nebbiolo med finess, sangiovese när frukten får sjunga, salt syrah från Norra Rhone samt avskalat från rutinerade vinbönder i Beaujolais dominerar den blåskaliga delen av källaren. 

anna-andree-jeppe

Anna André Jeppe

Anna har över 20 års erfarenhet inom vinbranschen och är utbildad sommelier. Hon har arbetat med viner från alla världens hörn. Just nu är det ofta bäriga Morgonviner som är avnjuts hemma. 

dieter

Dieter Wallmark-Kalisch

Dieter har ett stort matintresse och gillar att laga maträtter inspirerade främst från Asien och Medelhavet. Dock är en klassisk biff, pommes, bea och rödtjut en svårslagen kombination. Glad amatör när det kommer till vin! 

magnus-l

Magnus Lundgren

Magnus har över 10 års erfarenhet inom vinbranschen. WSET2 i bagaget och ett stort dryckesintresse i allt från alkoholfritt till vinoch sprit. Särskilt svag för Napa Cab och bättre Bourgogne både pinot noir och en härligt smörig Chardonnay. 

mj

Mattias Johannesson

Har jobbat med dryck på ett eller annat sätt sedan mitten på 90-talet. Har jobbat hela mitt verksamma vuxenliv med dryck. Utbildad sommelier på Restaurang Akademien WSET 2 2006. Dricker det mesta men extra svag för murriga Napa Cab. Får jag välja en drink så sitter en negroni aldrig fel.

eva

Eva Waghorn

Glad amatör med stort intresse för mat & dryck, gärna i kombination med resor. Har en gammal bartenderutbildning i bagaget men mest praktiserat den privat. Några favoritdruvor är pinot noir och albariño, är även svag för bubbel och syrliga drinkar! 

john-2

John Tillman

Jobbat med vin i 5 år, men endast på kampanjnivå. Dricker sällan vin hemma, blir max 2-4 gånger i månaden och nästan alltid rött. Köper oftast viner i 150 kronors-klassen.

frida-asp

Frida Aspman

Frida har ett stort intresse för mat, gärna ackompanjerat av ett glas gott vin! En glad amatör som föredrar vitt vin, gärna riesling. 

christian

Christian Bagger

Christian jobbar sedan över 10 år tillbaka inom öl, vin & spritbranschen. Christian har även en bakgrund som bartender. Förkärlek för Provenceroséer och röda viner från Bordeaux. Favoritdrink: Lynchburg Lemonade.

robin

Robin Borg

Robin jobbat med digital marknadsföring av dryck i snart tre år. Glad amatör med intresse för vegetarisk matlagning, gärna i kombination med ett gott glas vin. Har en förkärlek till grumliga naturviner. 

ellinor-arneving

Ellinore Arneving

Jobbat med vin i nästan 1 år på kampanjnivå. Dricker helst rött men nyfiken och intresserad av att lära mig mer om vitt och rosé! Köper oftast vin i för 100-150kr. 

Så testar vi

Vinpanelen provar viner från hela Systembolagets sortiment och i olika prisklasser. Vi har två kategorier av provningar: temaprovningar och nyheter på Systembolaget. Vid varje tillfälle testar ungefärligen mellan 6–12 viner.

  1. Temaprovningar kan exempelvis vara roséviner under 100kr eller de mest sålda röda boxarna över 200kr
  2. Nyheter på Systembolaget är fullt logiskt just nyheter, främst från FS och BS men även TS.

GULD
När vinet tilldelats 17–20 poäng.
Perfekt vin. Inga brister och starka tillgångar i alla tre avsnitt av bedömningen. Ju högre poäng desto bättre vin.

SILVER
När vinet tilldelats 14–16 poäng.
Inga brister och flera tillgångar.

BRONS
När vinet tilldelats 12–13 poäng.
Ett vin av god kvalitet. Vinet har inga brister och någon tillgång.

 

@vinkompassen