Vin till pizza

Vinkompassen

2024-10-10
 1min

Att välja rätt vin till pizza kan vara en konst, men när du hittar den perfekta kombinationen lyfter du smakupplevelsen till nya höjder. Oavsett om du föredrar en klassisk Margherita, en rustik napolitansk pizza eller en krämig pizza bianco, finns det ett vin som passar perfekt till varje variant. Vi hjälper dig att hitta det bästa vinet till din pizza.

Rött vin till pizza

För de flesta pizzor, särskilt de med tomatbaserade såser, är rött vin ofta ett naturligt val. Rött vin till pizza passar särskilt bra med klassiska italienska sorter som Sangiovese, Barbera och Montepulciano. 

Dessa viner har en härlig syra som balanserar tomatsåsen, samtidigt som de inte är för tunga och övermannar de andra smakerna på pizzan. Ett fruktigt, medelfylligt rödvin som Chianti är ett utmärkt alternativ till pizzor med starka smaker som pepperoni eller salami.

Vitt vin till pizza

Trots att rött vin ofta förknippas med pizza, finns det många vita viner som fungerar förvånansvärt bra. Vitt vin till pizza, särskilt pizzor med mildare smaker som en enkel pizza Margherita eller en vegetarisk pizza, kan skapa en lättare och fräschare kombination. 

Ett friskt vitt vin som Pinot Grigio eller en krispig Sauvignon Blanc är goda val. De friska syrorna och den lätta kropp som dessa viner erbjuder balanserar smakerna från både mozzarellaosten och tomaterna utan att överväldiga.

Vin till pizza bianco

Pizza bianco, eller vit pizza, är en variant utan tomatsås där basen ofta består av ost och kanske lite olivolja. Till denna typ av pizza krävs ett vin som kan harmonisera med de krämiga, rika smakerna utan att kännas för tungt. Här fungerar både vita och lätta röda viner bra. 

När det gäller vin till pizza bianco kan en Chardonnay utan fatlagring vara ett utmärkt val, medan ett lättare rött vin som Barbera eller Valpolicella ger en behaglig syra och fruktighet. Om du föredrar mousserande vin, är en Prosecco ett festligt och fräscht alternativ som skär genom fetman i osten.

Bra vin till pizza

Det finns inget enskilt bästa vin till pizza, eftersom kombinationen helt beror på vilken typ av pizza du serverar. Men vissa italienska rödviner som Chianti eller Montepulciano d’Abruzzo är oftast säkra kort. Regionala rätter lämpar sig ofta med regionala viner.

Om du vill vara säker på att få en god smakupplevelse, välj ett vin som inte är för tungt eller ekigt. Vinet ska kunna möta syran i tomatsåsen utan att dominera de andra smakerna på pizzan. För en pizza bianco eller en pizza med mildare toppingar, är ett lätt och friskt vin, vitt eller rött, ofta den bästa matchningen.

Tips på vin till olika typer av pizza:

Tips! Här hittar du fler vintips till olika maträtter.

Pizzaviner