Vin till Boeuf Bourguignon

Vinkompassen

2024-10-15
 1min

Boeuf Bourguignon är en klassisk fransk gryta som kombinerar möra köttbitar med en rik smak av rödvin, lök, morötter och örter. När det kommer till att välja vin till denna smakrika rätt, är det viktigt att matcha drycken med rätten för att lyfta fram både köttets saftighet och såsens fyllighet.

Här guidar vi dig genom de bästa valen för att hitta rätt vin till Boeuf Bourguignon.

Vilket vin till Boeuf Bourguignon?

När du ska välja vilket vin som passar bäst till din Boeuf Bourguignon, är det bra att hålla sig till rödviner med en viss fruktighet och en elegant struktur. Bourgogne-viner är ett utmärkt val, men andra franska viner som Côtes du Rhône eller en Zinfandel från Kalifornien fungerar också bra. 

Undvik dock alltför sträva viner eller de med en alltför dominant ekton – dessa kan bli för kraftfulla och ta över smakerna i grytan.

Tips! Här kan du ta del av vårt recept till Boeuf Bourguignon.

Rött vin till Boeuf Bourguignon

Traditionellt används ett fylligt rött vin i själva tillagningen av Boeuf Bourguignon, och det är även det bästa valet att servera till rätten. Ett medelfylligt till fylligt rött vin med mjuka tanniner och balanserad syra är optimalt för att komplettera rätten utan att överväldiga dess komplexa smaker. 

En klassisk rekommendation är att använda ett vin från Bourgogne-regionen, som exempelvis en Pinot Noir. Detta vin har en perfekt balans av syra och fruktighet som smälter väl samman med grytans smakprofil.

Vitt vin till Boeuf Bourguignon – Ett ovanligt men möjligt alternativ

Även om rött vin är det traditionella valet, kan vitt vin till Boeuf Bourguignon vara ett intressant alternativ för den som vill utforska nya smakkombinationer. Ett kraftigare vitt vin, som exempelvis en fatlagrad Chardonnay, kan ge en spännande kontrast till rätten. Detta vin erbjuder smöriga och krämiga toner som kan komplettera grytans fylliga sås på ett oväntat men harmoniskt sätt. 

För den som vill ha ett lättare alternativ, fungerar även en Riesling med en fin balans av syra och sötma.

Vintips – Bra vin till Boeuf Bourguignon

För den som letar efter specifika viner att använda i eller servera till sin Boeuf Bourguignon, är det bra att fokusera på mjuka, eleganta viner. Här är några rekommenderade viner:

Vill du ha fler vintips? Under vår samlingssida Välja rätt vin hittar du fler tips på vilka viner som passar till olika rätter.

Vintips