Två smakrika viner från Balkans underskattade vinskatt!

Vinkompassen

2024-09-05
 2min

Hyllade Tikves – nu på Systembolagets hyllor.

I grandiosa delar av den Nordmakedonska myllan har ett exceptionellt makroklimat skapat optimerade förutsättningar för ett mikroklimat redo att maximera förutsättningar för ett perfekt mesoklimat vilket betyder klockrena förhållanden för lokala druvor med kilovis av personlighet.

Ett vinhus som unisont har hyllats och erhållit fin vitsord världen över är Tikves i Nordmakedonien. Med en målmedveten plan att gå från enkelt bulkvin till att sätta regionen i Nordmakedonien på den globala vinkartan börjar stigen nu bli krattad för många år framöver

”It’s like the sunrise, seeing the light, recognizing the region and showing how we can be in the sky among the best wine producers in Europe.”

President Svetozar Janevski

2008 börjar de få ett internationellt erkännande. Det är också då de tar in Philippe Cambie som konsult och med honom följer Marko Stojakovic som hungrig 27 årig assistent. Efter att koncentrerat och finslipat arbetet gällande ”druva till flaska” sätter de nu sin prägel på hur vinerna från Tikves ska uppnå perfekta fenolisk mognad och ge producenten en tydlig adress i regionen, det som i vinets värld kallas ”A sense of place”.

Efter 2014 trillar flera utmärkelser in med höga poäng från bland annat Robert Parker som grädden på moset. Något som ger ringar långt bortom de vackra havens gränser och skapar en vilja att fortsätta nagelfara varenda detalj i strävan efter perfektion. Målet är tydligt , nu SKA vinerna och dess rykte växa och visa var det balkanska skåpet ska stå.

Den 6 september landar två extremt prisvärda viner på Systembolagets hyllor där den röda tråden i vinerna är en harmonisk smakrikedom med särdrag som påminner om vita och röda, mer kostsamma historier från Bordeaux. Inspirationen är tydlig och sett till den blygsamma prislappen är det bara att tacka och ta emot.

Temjanika Luda Mara 2023 139 kronor

Temjanika / Tamjanika är ett annat namn på Muscat Blanc à Petit Grains. Odlas främst i Nord Makedonien, Serbien och Montenegro.Tamjanik Luda Mara är ett torrt vin med medelhög syra, lätt kropp med uppfriskande fräschör. Mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, färska örter, honungsmelon, mineral och lime. Passar till: Skaldjur, sushi, mindre kryddstarka asiatiska rätter, sallader, får-och getost.

Vranec Luda Mara 2020 139 kronor

Vranec /Vranac är en urgammal blå druva som främst odlas i Nord Makedonien, Serbien & Montenegro. Druvan är en lokal specialité i dessa balkanländer och ger ett torrt, kraftfullt, mörkt och kryddigt rött vin.Vranec Luda Mara är har en aning fruktig smak med inslag av plommon, svarta vinbär, kryddor, svarta oliver, lagerblad och följt av blommiga toner av viol. Ett fylligt torrt vin med uppfriskande hög syra, kontrollerade aningen mjukare tanniner och med en kraftfull struktur och en lång eftersmak. Passar väl till: Charkuterier, nötkött, lamm, höstens lång kok och mogna ostar.