The Swedish Wine Tasting – Hur gick det?

Vinkompassen

2024-09-06
 3min

Succé för Immelen 2021 från Kullabergs Vingård.

Tolv svenska viner ställdes mot tolv erkända europeiska viner i samband med The Swedish Wine Tasting som gick av stapeln 28 augusti i Ängelholm. När juryn hade sammanställt sitt resultat så stod det klart att ett svenskt vin hamnade i topp. 

En jury bestående av 18 vinexperter, både svenska och internationella höjdare, samlades i Ängelholm för vinbedömningen i The Swedish Wine Tasting. Tolv svenska viner gick upp mot tolv europeiska viner i liknande stil och prisklass. När resultatet av blindprovningen tillkännagavs så stod det klart att ett svenskt vin hamnade i topp. Vinnaren var Immelen från Kullabergs Vingård som stod som vinnare. Ett vin som redan när det lanserades hyllades som det bästa svenska vinet någonsin av bland annat Vinkompassens skribent.

Flera svenska viner med på topp 10

Syftet med The Swedish Wine Tasting är att kunna jämföra hur svenska viner står sig mot europeiska toppviner. Under våren har uttagningen av de svenska vinerna pågått, och av de totalt 80 vinerna som det stod mellan valdes sedan tolv ut till själva provningen. 

Det vinnande vinet, Immelen, är gjort främst på druvan solaris och brukar hamnade på den tillfälliga hyllan på Systembolaget varje år. Bland de tio bästa vinerna i samband med provningen var fyra svenska. 

– Det är en bra kväll för svenskt vin. Detta visar vägen att fler ska våga plantera vinrankor på de övriga 10 000 hektaren som är möjliga i Sverige, säger K Felix G Åhrberg, huvudvinmakare och oenolog på Kullabergs Vingård, under galamiddagen där resultatet presenterades, i ett pressmeddelande. 

Deltagare och poäng i The Swedish Wine Tasting 2024