
Matcha kraft och tyngd
Vinkompassen
2025-03-07
1minMat & vin i kombination
Tänk dig att du blir serverad en tallrik som på ena sidan innehåller delikat sashimi och på andra sidan en varmrökt lammfiol med pepparrot och färskost. Du äter en sashimi, en bit lammfiol, en bit delikat, en bit rökt etc. Vad tror du kommer hända i gommen? Smaken av Sashimi kommer inte kännas efter att du ätit en bit av lammfiolen.
Samma sak händer om du kombinerar en maträtt med ett vin och de inte matchar varandra i kraft och tyngd. Hade du druckit en Cabernet Sauvignon till sashimin hade du bara känt smaken av vinet, och hade du druckit en lätt Pinot Blanc till köttet hade du bara smakat rökt kött. Tänk alltid på hur vinets kraft och karaktär är i jämförelse med maträttens. Hela tanken med att kombinera mat och vin är att få både vinet och maten att smaka bättre. Om du inte kan smaka den ena komponenten så är det ingen lyckad kombination.
Tips 1: Lätta rätter med lätta viner, kraftiga viner med kraftiga rätter.
Tips 2: Systembolagets klockor är ibland en bättre guide än personalen på golvet.
Tips 3 : Några droppar citron kan agera brygga och hjälpande hand vid krissituationer.