Julskinka recept
Vinkompassen
2024-12-10
1minJulskinkan är en självklarhet på de flesta svenska julbord. Här delar vi vårt bästa recept på hur du ugnsbakar och griljerar din skinka till årets julbord.
Ingredienser
Rimmad julskinka (ca 3 kg)
Griljering
1 ägg
2 msk senap
2 msk dijonsenap
1 msk socker
ca 1/2 msk majsstärkelse
1/2 dl ströbröd
Så gör du:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Låt nätet sitta kvar på skinkan och torka av den med hushållspapper.
- Lägg skinkan i en ungsform med svålen uppåt och stick in en termometer i skinkans tjockaste del.
- Placera skinkan i nedre delen av ugnen.
- Ugnsbaka skinkan tills den har en innertemperatur på 72 grader.
- När skinkan har svalnat något kan du klippa bort nätet och dra bort svålen. Jämna även till fettkanten.
Griljering
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg skinkan i en ugnssäker form.
- Blanda ägg, senap och socker.
- Pudra majsstärkelse över skinkan.
- Pensla på senapsblandningen och strö över ströbröd.
- Griljera skinkan i nedre delen av ugnen i ca 15 min.
Tips! Intresserad av fler recept till jul? Ta del av vårt recept på glögg, eller läs och få tips om årets bästa glögg 2024.