Julskinka recept

Vinkompassen

2024-12-10
 1min

Julskinkan är en självklarhet på de flesta svenska julbord. Här delar vi vårt bästa recept på hur du ugnsbakar och griljerar din skinka till årets julbord.

Ingredienser 

Rimmad julskinka (ca 3 kg)

Griljering

1  ägg

2 msk senap

2 msk dijonsenap

1 msk socker

ca 1/2 msk majsstärkelse

1/2 dl ströbröd

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Låt nätet sitta kvar på skinkan och torka av den med hushållspapper.
  3. Lägg skinkan i en ungsform med svålen uppåt och stick in en termometer i skinkans tjockaste del.
  4. Placera skinkan i nedre delen av ugnen.
  5. Ugnsbaka skinkan tills den har en innertemperatur på 72 grader.
  6. När skinkan har svalnat något kan du klippa bort nätet och dra bort svålen. Jämna även till fettkanten.

Griljering

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg skinkan i en ugnssäker form.
  3. Blanda ägg, senap och socker.
  4. Pudra majsstärkelse över skinkan.
  5. Pensla på senapsblandningen och strö över ströbröd.
  6. Griljera skinkan i nedre delen av ugnen i ca 15 min.

Tips! Intresserad av fler recept till jul? Ta del av vårt recept på glögg, eller läs och få tips om årets bästa glögg 2024.