Internationella Champagnedagen

Vinkompassen

2024-10-18
 2min

Champagnens dag – En dag värd att fira dubbelt.

Det råder inte hel konsensus om vilken dag som egentligen är Champagnens dag. Den tredje fredagen i oktober utsågs till ”internationella champagnedagen” av den australiensiska vinpersonligheten Jayne Powell och är den dagen som dyker upp mest frekvent vid en snabb genomsökning av internet.

Den officiella, eller ”äkta”, champagnedagen firas den fjärde fredagen i oktober för att uppmärksamma ett av världens mest älskade mousserande viner. Dagen har firats sedan 2009 och är ett samarbete mellan Champagne officiella intresseorganisation CIVC (Comité Interprofessionnel du vin de Champagne) och den kaliforniska professorn Chris Oggenfuss

Vilket fall är båda datum ett ypperligt tillfälle för att ta fram ditt bästa bubbel och skåla! Champagnens historia är en något mytomspunnen sådan, och det är än idag inte helt klart när och hur den bubblande drycken kom till. Det sägs att vinet ska ha sina anor redan från år 400 e.kr och att distriktet och byarna i Champagne redan under medeltiden hade ett högt anseende.

Det finns flera olika teorier om hur champagne kom att bli den dryck som vi känner den idag. En teori menar på att champagne har sina rötter ända tillbaka till 1500-talet, där franska munkar gjorde dess upptäckt. De insåg att om de fyllde flaskorna innan jäsningsprocessen helt var klar fick de en bubblande smakrik dryck. Detta resulterade dock i att flaskorna gick sönder med jämna mellanrum i takt med jäsningen, och drycken gick då under benämningen “djävulens dryck”. 

En annan teori tar oss tillbaka till 1600-talet. Ett välbekant namn inom champagnevärlden är Pierre Perignon, mer känd under namnet Dom Perignon, som på 1600-talet sägs ha skapat det mousserande vinet som vi känner det idag. Innan var det ett väldigt farligt yrke att jobba i en vinkällare då flaskor exploderade titt som tätt, men med Perignons nya metod klarade sig flaskorna.  

Även om dryckens historia dess hyllningsdag är något höjda i dunkel är det självfallet att det ska skålas med bubblande glas i slutet av oktober och nedan följer tre kalasfina Champagner att fylla glasen med.

Champagner att fira in champagnedagen med