Druvporträtt: Sangiovese
Vinkompassen
2024-08-23
1minJupiters blod
Sangiovese, som betyder Jupiters blod, är en klassisk italiensk druva som odlas i hela landet, men skiner extra stark i Toscana. Druvan skapar rödbäriga och eleganta viner som utgör några av Italiens finaste och godaste viner. Kommer med många olika ansikten, främst beroende på var och på vilken höjd den odlas samt vad som händer i källaren med storlek-och tid på faten samt hur man väljer att extrahera. Druvan mår bäst av att få skina i sin rödfruktiga sensualitet samtidigt som det finns lite grus och och skit under naglarna bara skapar personlighet.
Vad är sangiovese?
Sangiovese är blå druva och den mest odlade druvsorten i Italien och ger mörka druvor med hög syra, fasta tanniner och balanserad karaktär. Druvan är synonym med de röda vinerna i Toscana och är den druvan som kan används i det prestigefyllda och mytomsbundna Brunello di Montalcino.
Hur smakar sangiovese?
Allt beror såklart på hur bonden väljer att jobba i vingården och källaren men generellt är ”enklare” sangiovese rödbäriga och örtiga med gott om fräschör samt en tydliga tanniner. De mer komplexa vinerna har ofta djupare bottenklang av röd-och mörk frukt, örter, pinjenötter, rostat kaffe och farinsocker. Chianti-baserad Sangiovese är ofta fruktiga & smakrika eller strama & nyanserade medan Brunello är mer vävda med silkesvantar med en struktur som smälter över ett bredare lager av frukt där svarta vinbär och violer är mer påtagligt än i Chianti.
Vilken mat passar till sangiovese?
Tack vare sin höga syra och tydlig struktur har vi att göra med en mångfacetterad mat-druva. ”Keep it local” funkar alltid, exempelvis tomatsåsens bästa kompis. Andra fina vänner är pasta med smörigt feta eller salta inslag, pizza, örtiga lammkotletter, kalv och ravioli och mycket mer. En lagrad parmesanost jublar av lycka när den får sköljas ner med en fruktigt Sangiovese.
Artiklar med Sangiovese
2024-08-22
Tillfälligt sortiment 23 augusti 2024
Fredagens släpp är en fin, mellanstor lansering där höga prislappar varvas med en del kap.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-08-14
Tillfälligt sortiment 16 augusti
Äntligen snurrar åter skivan med veckans tillfälliga fredagssläpp. Nu nalkas en höst fullproppad med lanseringar och 16 augusti börjar starkt med ett, bortsett från en flaska, ett jämnbördigt startfält med mycket personlighet.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-04-18
9 regler för perfekt mat- och vinmatchning
När man lyckas med riktiga superkombos kan vinet verkligen förhöja en maträtt där smaker och dofter förenas i en perfekt symfoni, men fel vin kan också göra att det verkligen krockar i gommen. Så vad är nyckeln till en lyckad kombination?