
Druvporträtt: Cabernet Franc
Vinkompassen
2025-03-21
1minCabernet Franc är är tillsammans med Sauvignon Blanc föräldrar till Cabernet Sauvignon och trivs bra på sand, grus och kritjordar. Den är känslig mot mjöldagg och knoppas och mognar relativt tidigt vilket gör den bäst lämpad för svala klimat. I Bordeaux ingår druvan i olika blends med andra ”bordeaux-druvor” medan den i Loire ofta sjunger solo och huserar i kända odlingsområdena som Chinon, Bourgueil och Saumur-Champigny. Druvan odlas över hela vinvärlden med fina tolkningar i exempelvis nordöstra Italien och i Napa-blends.
Hur smakar Cabernet Franc?
Vinerna bär ofta en ton av pyraziner vilket ger den så särpräglade doften av grön paprika. Det gäller främst om druvan odlas i svalare områden, vidare spelar aspekter som tiden på/utan ekfat, vingårdsläge och råmaterialets kvalité sin självklara roll på slutproduktens dofter- och smaker. Vanligt förekommande smaker är svarta vinbär, blåbär, hallon, gräs, jord och våta löv. Tolkningarna är många och dess bästa exempel påminner om stora Bordeaux-viner som behöver lagras i form samtidigt som producenter jobbar i linje med tidens tand och satsar på fräschör, energi, primärfrukt och en direkt drickbarhet. Enkla men ack så charmiga viner.
Vilken mat passar till Cabernet Franc?
Cabernet Franc är tack vare sin balanserade syra och medelfylliga kropp en mångsidig matspelare som kommer med olika ansikten vilka behöver olika motstånd. Örtiga lammracks är en given vinnare, grillade grönsaker med lättare protein likaså. Satsar ni på småplock får det gärna inbegripa pateér, olika getostar, inlagda gurkor och en vettig fänkålssalami.