Beaujolais Nouveau 2024

Vinkompassen

2024-11-13
 2min

Il est arrivé!

Nu är tiden åter kommen för traditionen som växer sig starkare för varje år i vårt karga land. En kopia lånad permanent från urmodern i Beaujolais – Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Den efterlängtade premiären är den tredje torsdagen i november varje år och då flödar den lätta-och bäriga juicen från Far i Hatten i Malmö till Bodegan i Umeå och det lanseras en trio på Systembolagets säsongs-sortiment.

Vad är Beaujolais Nouveau?

Själva regionen Beaujolais tillhör Bourgogne och ligger rent geografiskt mittemellan Bourgogne och Rhônedalen. Nouveau är det franska ordet för “ny” och det beskriver stilen mycket väl vilken ska drickas mycket ung och vinet släpps på marknaden enbart veckor efter att druvorna skördats från rankan. Med det sagt kan vinerna absolut lagras, exempelvis Foillards Nouveau som tjänar på att ligga 1-2 år.

Men för vinälskare ligger romantiken och nöjet helt i att få ta del av en flera hundra år gammal tradition där vi skålar och skrålar kring friska och fruktiga viner som inte behöver eftertanke och analys. En flytande julgran att dansa runt utan regler och tips.

Hur gör man Beaujolais Nouveau?

För att kunna tillverka vin som skall släppas tidigt på marknaden var man tvungen att ta fram nya metoder. Merparten av alla nouveau-viner görs med kolsyrejäsning eller semi-kolsyrejäsning som skapar ett särskilt uttryck ämnat för traditionens ändamål. Vinerna jäser under två till fyra dagar med hela klasar och tyngden gör att druvorna i botten krossas och börjar jäsa på naturligt med hjälp av nativa jäststammar på druvornas skal. Koldioxiden som bildas i den tanken gör att resterande druvor genomgår en intracellulär jäsning eftersom koldioxiden pressar undan all syre. Således pågår alkoholjäsning och kolsyrejäsning simultant. De producenter som inte använder sig av kolsyrejäsning gör sin Nouveau med hjälp av svalare jäsningstemperaturer än normalt med enbart mycket kort maceration. 

Vad äter man till Beaujolais Nouveau?

Servera svalt till plockmat – små inlagda gurkor, patéer, baguette, brieost och kallskuret är väldigt fina kompisar. En flaska på julbordet gör inte bort sig och vill ni dricka rött till fetare fisk eller vegetariska rätter är detta en fullgod ersättare.

Kartan under visar med allt tänkbar tydlighet var i landet ni kan absorbera traditionen och vinerna.


Nouveau på Systembolaget 21 November