Orangevin – vad det är, smak och varför det blivit så populärt

Vinkompassen

2025-08-05
 1min

Orangevin är ett vitt vin vinifierat som ett rött – med skalkontakt som ger färg, textur och kryddig komplexitet. Det är ett av de mest matvänliga vinerna just nu, och har snabbt blivit en favorit bland nyfikna vinälskare.

Har du inte testat orangevin än?

Orangevin är inte längre bara något man hört nämnas i förbifarten. Det dyker upp i tillfälliga lanseringar, på vinbarer och i samtal med folk som “testade något spännande i helgen”. Men vad är det egentligen – och hur vet man om man gillar det?

Vad är orangevin?

Om rosé är ett mellanting mellan rött och vitt i färg, så är orangevin snarare ett möte mellan gröna druvor och rödvinsmetod. Vinet görs på gröna druvor som får jäsa med skalen – precis som rött vin. Det är där magin händer.

Resultatet blir ett vin med:

Servera gärna vid 12–14 grader i generöst kupat glas. Orangevin mår bra av syre och tid.

Varför har det blivit så populärt?

Orangevin kombinerar det bästa av två vinvärldar: den friska syran från vitt vin och den matvänliga strukturen från rött. Det är också ett vin för vår tid där vi söker levande, ofiltrerade smaker, vill förstå hantverket bakom vinet och är nyfikna på nya uttryck i glaset.

Dessutom fungerar det till mat som annars är svårmatchad – där klassiskt vitt vin blir för tunt och rött för tungt.

Hur smakar det?

Smaken varierar beroende på druva, ursprung och stil. Men här är några typiska kännetecken:

Om du gillar naturviner, umamirika rätter, orangezest eller te – då finns det stor chans att du också gillar orangevin.

Vad passar orangevin till?

Det är en gastronomisk kameleont som fungerar både svalt till buffé och lite varmare till mat med struktur eller sälta.

Perfekta matchningar:

Tänk fermenterat, kryddigt, vegetariskt, umamibaserat. Där andra viner tvekar, levererar orangevin.

Upptäck orangevinet idag

Orangevin är inte en fluga – det är en egen stil som har hittat hem i allt fler glas. Ett nyfiket alternativ till klassikerna, med tydlig identitet och stor gastronomisk bredd.