Bra vin. Udda ursprung.

Vinkompassen

2024-09-13
 1min

Lugana – en spegelbild av Gardasjön

Regionen heter Lugana och den ligger längs Gardasjöns södra strand mycket nära Verona. Området är relativt litet med sina 600 hektar och här producerar de nästan bara vin på druvan Turbiana.

Länge trodde man att Turbiana var en variant av Trebbiano eftersom den hette Trebbiano di Lugana. Sedan upptäckte en forskare efter en DNA-profilering att det verkligen inte var Trebbiano och påvisade att Turbiana genetiskt istället är mycket lik Verdicchio. Men för att alla skulle bli nöjda krävdes mer än så.

I mars 2021 tillkännagavs att Verdicchio och Turbiana är nära släktingar (närmare varandra än andra sorter) men att de är genetiskt distinkta vinstockar. Tre kloner av Turbiana valdes ut och placerades i Italiens nationella register över vinstockar och således blev Turbiana Luganas druva. Och det är en smått unik stycke druva vi har att göra med. Stilen är rund och generös med en fruktprofil av mandarin, ananas, mandel och citrus. Syran är medel, alkoholen likaså och vinerna är väldigt lagringsvänliga. Med ålder uppstår en djup gyllene färg och karaktärer av exempelvis hasselnöt och mandelmassa är vanligt förekommande.

Klimatet är varmt, men det kommer ständigt in svalkande vindar från Gardasjön. Jordmånen består mestadels av kalkrika lerjordar, vilket gör att vinerna får en härlig fräschör med ryggrad att styra den täta smakrikedomen. Fräschören kommer från mineraliteten, det vill säga från sältan, snarare än från syran. 

Lugana I Frati Ca dei Frati 2023

Stor uttrycksfullhet med gula plommon, vita päron, soliga citroner och örtiga övertoner, liten exotisk frukt, passionsfrukt, fina mineraler och tight uttryck. Ren och krispigt flintig i munnen, gul stenfrukt, citrus, gröna örter och pigg energi. Dricks väldigt nu men kan lagras i 10+ år.