Druvporträtt: Sangiovese

Vinkompassen

2024-08-23
 1min

Jupiters blod

Sangiovese, som betyder Jupiters blod, är en klassisk italiensk druva som odlas i hela landet, men skiner extra stark i Toscana. Druvan skapar rödbäriga och eleganta viner som utgör några av Italiens finaste och godaste viner. Kommer med många olika ansikten, främst beroende på var och på vilken höjd den odlas samt vad som händer i källaren med storlek-och tid på faten samt hur man väljer att extrahera. Druvan mår bäst av att få skina i sin rödfruktiga sensualitet samtidigt som det finns lite grus och och skit under naglarna bara skapar personlighet.

Vad är sangiovese?

Sangiovese är blå druva och den mest odlade druvsorten i Italien och ger mörka druvor med hög syra, fasta tanniner och balanserad karaktär. Druvan är synonym med de röda vinerna i Toscana och är den druvan som kan används i det prestigefyllda och mytomsbundna Brunello di Montalcino.

Hur smakar sangiovese? 

Allt beror såklart på hur bonden väljer att jobba i vingården och källaren men generellt är ”enklare” sangiovese rödbäriga och örtiga med gott om fräschör samt en tydliga tanniner. De mer komplexa vinerna har ofta djupare bottenklang av röd-och mörk frukt, örter, pinjenötter, rostat kaffe och farinsocker. Chianti-baserad Sangiovese är ofta fruktiga & smakrika eller strama & nyanserade medan Brunello är mer vävda med silkesvantar med en struktur som smälter över ett bredare lager av frukt där svarta vinbär och violer är mer påtagligt än i Chianti.

Vilken mat passar till sangiovese?

Tack vare sin höga syra och tydlig struktur har vi att göra med en mångfacetterad mat-druva. ”Keep it local” funkar alltid, exempelvis tomatsåsens bästa kompis. Andra fina vänner är pasta med smörigt feta eller salta inslag, pizza, örtiga lammkotletter, kalv och ravioli och mycket mer. En lagrad parmesanost jublar av lycka när den får sköljas ner med en fruktigt Sangiovese.