Hur länge håller en bag in box?

Vinkompassen

2024-08-07
 1min

En vanlig fråga som många ställer sig är hur länge en bag in box faktiskt håller. Med tanke på att denna förpackning blir alltmer populär tack vare sin bekvämlighet och prisvärdhet, är det viktigt att förstå hur länge vinet i en bag in box behåller sin kvalitet, både när den är öppnad och oöppnad. Här går vi igenom hållbarheten för olika typer av viner i bag in box och ger tips på hur du bäst förvarar dem för att bibehålla kvaliteten.

Bag in box hållbarhet

Bag in box, eller BiB som det ibland förkortas, har blivit ett populärt val bland vinälskare tack vare sin praktiska förpackning. Hållbarheten för en bag in box kan variera beroende på flera faktorer, inklusive typ av vin, förvaringsförhållanden och om boxen är öppnad eller oöppnad. Generellt sett är hållbarheten för en oöppnad bag in box längre än för en öppnad.

Så länge håller en öppnad bag in box

En öppnad bag in box kan hålla sig i gott skick i cirka 4-6 veckor. Detta beror på att den lufttäta påsen inne i boxen skyddar vinet från syre, vilket är den främsta orsaken till att vin försämras efter att flaskan öppnats. För att maximera hållbarheten bör du:

Tips! Läs även vår artikel om hållbarheten för en öppnad vinflaska.

Så länge håller en oöppnad bag in box

En oöppnad bag in box har en betydligt längre hållbarhet jämfört med en öppnad. En Oöppnade bag in box kan hålla i upp till 10-12 månader från inköpsdatum, beroende på tillverkarens rekommendationer. För att förlänga hållbarheten:

Hur länge håller rödvin i box?

Rödvin i bag in box har i regel en längre hållbarhet jämfört med vitt vin, tack vare de högre tanninnivåerna och syran som fungerar som naturliga konserveringsmedel. Hållbarheten för rödvin i bag in box är:

För att säkerställa att ditt rödvin håller sig fräscht:

Hur länge håller vitt vin i box?

Vitt vin i bag in box har generellt sett en något kortare hållbarhet än rödvin. Hållbarheten för vitt vin i bag in box är:

För att förlänga hållbarheten: