di Santa Tresa
Il Frappato
129 kr
Flaska, 750 ml
Ljus laxrosa färg. Doften är fruktig med toner av citrus och smultron. Vinet har en fin, livlig mousse, en frisk syra och en välbalanserad, frisk och fruktig smak. Feudo di Santa Tresa är ett av Siciliens äldsta och finaste vinerier. Santa Tresa producerar ekologiska kvalitetsviner på de inhemska druvsorterna. Feudo di Santa Tresa ligger på den södra delen av Sicilien. Sicilien stoltserar med en kulturhistoria som sträcker sig över tusentals år, där vinet alltid har spelat en stor roll. Siciliens landskap är torrt och kuperat och domineras av Mount Etna (kallas också Mongibello), en av världens få återstående aktiva vulkaner. Den rika vulkaniska jorden är mycket bördig och den hårda solen fläktas av vindarna från havet, något som gör vissa områden av ön till en vinodlares paradis. I århundraden har vinmakare haft enorma framgångar med Siciliens inhemska druvsorter som Nero d'Avola, Frappato och Grillo. Idag kombineras modern vinframställning med traditionen att göra unika viner som är en sann reflektion av Sicilien. Modica är ett av regionens mest antika vinproduktionsområden. Namnet Santa Tresa härrör från det lokala sicilianska uttalet, som man har förkortat från namnet Teresa till Tresa. Naturen här är fantastisk, med den sicilianska solen som ger perfekt mognad till den bästa frukten i Medelhavsområdet. Idag har Feudo di Santa Tresa cirka 50 hektar vingårdar. Det noggranna urvalet av kloner och vinstockar samt rankornas täthet innebär att odlingstekniken kan vara enkel, men kontrolleras dock mycket strikt. Den naturliga kvaliteten på vinstockarna och druvorna är så exceptionell att det skulle vara dumdristigt att ingripa mer än absolut nödvändigt. Eftersom Feudo di Santa Tresas vingårdar ligger nära Medelhavet, kan de dra nytta av de kylande havsvindarna, men är samtidigt tillräckligt långt från havet (8 km) att slippa eventuella skadliga effekter.