Välkommen till Vinkompassen

- en vinvärld utan pekpinnar med en samlingsplats för allt som rör vin.

Håll koll på dina viner och inspireras av andra eller dela med dig av dina egna favoriter.

Följ våra profiler i vinets värld!

Vinkompassen
𝐒𝐲𝐝𝐚𝐦𝐞𝐫𝐢𝐤𝐚 𝐦𝐞𝐝 𝐯𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐮𝐧! 𝐽𝑢𝑠𝑡 𝑛𝑢 𝑎̈𝑟 𝑑𝑒𝑡 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚 𝑝𝑒𝑝𝑝 𝑠𝑜𝑚 𝑏𝑙𝑎𝑛𝑑𝑎𝑠 𝑚𝑒𝑑 𝑓𝑗𝑎̈𝑟𝑖𝑙𝑎𝑟 𝑖 𝑚𝑎𝑔𝑒𝑛 𝑖𝑛𝑓𝑜̈𝑟 𝑘𝑣𝑎̈𝑙𝑙𝑒𝑛𝑠 𝑙𝑖𝑣𝑒𝑠𝑎̈𝑛𝑑𝑛𝑖𝑛𝑔 𝑠𝑜𝑚 𝑗𝑎𝑔 𝑓𝑎̊𝑟 𝑔𝑜̈𝑟𝑎 𝑡𝑖𝑙𝑙𝑠𝑎𝑚𝑚𝑎𝑛𝑠 𝑚𝑒𝑑 𝑖𝑛𝑔𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑛𝑑𝑟𝑒 𝑎̈𝑛 𝑀𝑎𝑑𝑒𝑙𝑒𝑖𝑛𝑒 𝑆𝑡𝑒𝑛𝑤𝑟𝑒𝑡ℎ 𝑀𝑊. Vi fokuserar på Sydamerika och testar vinerna i bild. Sänds live kl. 19.00 via Vinos sida på Facebook samt YouTube. I efterhand ses det i bäst kvalitet på YT. Vad passar bättre en sådan här grå kväll än att få öka på kunskaperna genom att lyssna på en av vinvärldens allra vassaste; Madeleine! Tack till er importörer som gör denna sändning möjlig: Handpicked Wines, Solera, The Wine & Spirits Collective, Spring Wine, Arvid Nordquist, We & Wine 🙏🏼
Lars Sundvall Vi är två som provar!
Steen Helweg-Andersen Conero
Steen Helweg-Andersen Conero rosetta
Visa alla 4 kommentarer
Vinkompassen
𝐀̊𝐭𝐞𝐫𝐢𝐠𝐞𝐧, 𝐬𝐭𝐨𝐫𝐭 𝐭𝐚𝐜𝐤 𝐭𝐢𝐥𝐥 𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐦 𝐯𝐚𝐫 𝐦𝐞𝐝 𝐨𝐬𝐬 𝐢𝐠𝐚̊𝐫. 𝐒𝐚̊ 𝐤𝐮𝐥 𝐚𝐭𝐭 𝐟𝐚̊ 𝐡𝐚̈𝐧𝐠𝐚 𝐦𝐞𝐝 𝐊𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐨𝐜𝐡 𝐆𝐚𝐬𝐭𝐫𝐨 𝐏𝐑 𝐟𝐨̈𝐫 𝐞𝐧 𝐤𝐯𝐚̈𝐥𝐥. 𝐑𝐢𝐤𝐭𝐢𝐠𝐭 𝐠𝐨𝐝 𝐦𝐚𝐭 𝐨𝐜𝐡 𝐯𝐚̊𝐫𝐚 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐞𝐫 𝐢 𝐯𝐚𝐝 𝐬𝐨𝐦 𝐟𝐮𝐧𝐤𝐚𝐝𝐞 𝐛𝐚̈𝐬𝐭 𝐟𝐨𝐫𝐭𝐬𝐚𝐭𝐭𝐞 𝐚̈𝐯𝐞𝐧 𝐞𝐟𝐭𝐞𝐫 𝐬𝐚̈𝐧𝐝𝐧𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧. 𝐌𝐚𝐬𝐢 𝐌𝐚𝐬𝐢𝐚𝐧𝐜𝐨 - fruktig Pinot Grigio. Funkar som hand i handske till jerk chicken. Det fruktigt vita vinet möter hettan som finns i bakgrunden väldigt bra. Fräschören och citrusen i vinet med en liten hint av honungssötma från de torkade druvorna under framställningen. Så fint ihop. 𝐀𝐥𝐛𝐢𝐚 𝐑𝐨𝐬𝐞́ - kvällens bästa kombo enligt oss. Extra roligt att en kille som inte alls gillar rosé blev så imponerad över hur vinet lyfte maträtten ytterligare en nivå. Vinet är fruktigt men helt torrt, smak av röda bär. Smultron. Det här är vad Kristian hade velat servera till på restaurang för att visa gästerna hur ett vin kan så lätt lyfta rätten ett snäppet högre. 𝐁𝐨𝐮𝐜𝐡𝐚𝐫𝐝 𝐋𝐚 𝐋𝐢𝐠𝐧𝐞́𝐞 𝐏𝐢𝐧𝐨𝐭 𝐍𝐨𝐢𝐫 - superklassisk röd Bourgogne. Jag var tveksam innan och rädd att vinet skulle vara för elegant, att man skulle behöva en Pinot Noir från Kalifornien. Men det funkade väldigt bra till! Det här passar för den som föredrar ett vin av en elegant karaktär till. Slankt, elegant, inga tanniner att tala om. En hint av fat i bakgrunden. Mycket bra. 𝐑𝐨𝐨𝐝𝐞𝐛𝐞𝐫𝐠 - rödpang från Sydafrika där braai (deras version av BBQ) står på agendan mest hela tiden. Alltså ett grillvin som heter duga. Fylligare men fortfarande en del frukt i smaken. Tanniner finns men de stör inte. Till kryddigare mat fungerar det här alltså superb. 𝐒𝐥𝐮𝐭𝐬𝐚𝐭𝐬: 𝑉𝑖 𝑡𝑒𝑠𝑡𝑎𝑑𝑒 𝑎𝑙𝑙𝑡𝑠𝑎̊ 𝑓𝑦𝑟𝑎 𝑜𝑙𝑖𝑘𝑎 𝑣𝑖𝑛𝑒𝑟 𝑡𝑖𝑙𝑙 𝑒𝑛 𝑜𝑐ℎ 𝑠𝑎𝑚𝑚𝑎 𝑚𝑎𝑡𝑟𝑎̈𝑡𝑡, 𝑗𝑒𝑟𝑘 𝑐ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛. 𝐴𝑙𝑙𝑎 𝑓𝑦𝑟𝑎 𝑓𝑢𝑛𝑔𝑒𝑟𝑎𝑑𝑒 𝑔𝑎𝑙𝑎𝑛𝑡 𝑡𝑖𝑙𝑙 𝑠𝑎̊ ℎ𝑎̈𝑟 𝑎̈𝑟 𝑑𝑒𝑡 𝑢𝑝𝑝 𝑡𝑖𝑙𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛 𝑣𝑎𝑑 𝑚𝑎𝑛 𝑠𝑗𝑎̈𝑙𝑣 𝑓𝑜̈𝑟𝑒𝑑𝑟𝑎𝑟 𝑓𝑜̈𝑟 𝑘𝑢𝑙𝑜̈𝑟 𝑖 𝑔𝑙𝑎𝑠𝑒𝑡. 𝐾𝑎𝑛𝑠𝑘𝑒 𝑣𝑎̈𝑑𝑟𝑒𝑡 𝑘𝑎𝑛 𝑓𝑎̊ 𝑠𝑝𝑒𝑙𝑎 𝑖𝑛? 𝐴̈𝑟 𝑑𝑒𝑡 𝑒𝑛 𝑠𝑢𝑝𝑒𝑟ℎ𝑒𝑡 𝑠𝑜𝑚𝑚𝑎𝑟𝑑𝑎𝑔 𝑠𝑎̊ 𝑘𝑎𝑛𝑠𝑘𝑒 𝑚𝑎𝑛 𝑓𝑜̈𝑟𝑒𝑑𝑟𝑎𝑟 𝑣𝑖𝑡𝑡 𝑒𝑙𝑙𝑒𝑟 𝑟𝑜𝑠𝑒́ 𝑠𝑜𝑚 𝑓𝑎̊𝑟 𝑠𝑣𝑎𝑙𝑘𝑎? 𝐸𝑛 𝑠𝑣𝑎𝑙𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑜𝑚𝑚𝑎𝑟𝑘𝑣𝑎̈𝑙𝑙 𝑣𝑖𝑙𝑙 𝑚𝑎𝑛 𝑘𝑎𝑛𝑠𝑘𝑒 𝑓𝑎̊ 𝑠𝑖𝑝𝑝𝑎 𝑝𝑎̊ 𝑠𝑖𝑡𝑡 𝑟𝑜̈𝑑𝑡𝑗𝑢𝑡? 𝐸𝑙𝑙𝑒𝑟 𝑏𝑜̈𝑟𝑗𝑎 𝑚𝑒𝑑 𝑒𝑡𝑡 𝑔𝑙𝑎𝑠 𝑃𝑖𝑛𝑜𝑡 𝐺𝑟𝑖𝑔𝑖𝑜 𝑜𝑐ℎ 𝑓𝑜𝑟𝑡𝑠𝑎̈𝑡𝑡 𝑝𝑎̊ 𝑑𝑒𝑡 𝑟𝑜̈𝑑𝑎 𝑒𝑓𝑡𝑒𝑟? Min tanke med sändningen var att visa att det inte finns något rätt eller fel när det kommer till mat och dryck i kombination. Eller jo, det gör det ju visst. Det finns vissa saker som är viktiga att tänka på: kryddig mat funkar inte med för tanninstinna viner. En Nebbiolo eller en Tannat hade nog inte gjort sig så bra. Kryddstark mat - välj vin med fruktig karaktär. Men bara för att det är fruktigt behöver det inte vara sött! Trevlig måndag! Och missa inte sändningen nu på onsdag med Madeleine Stenwreth när vi pratar om Sydamerika. /Daniella Ps. Missade du sändningen igår finns den att se i bäst kvalitet på YouTube. Sök efter Vinos.
 Gillar Rhinforzo
Vinkompassen
𝐏𝐥𝐚𝐧𝐞𝐫𝐚𝐫 𝐝𝐮 𝐚𝐭𝐭 𝐤ö𝐩𝐚 𝐞𝐧 𝐯𝐢𝐧𝐤𝐲𝐥? Vi får många frågor gällande lagring av vin och just vinkylar är ett återkommande ämne många verkar vilja veta mer om. 🍾 Innan ditt köp är det bra att fundera över hur du vill använda kylen. Hur stor kyl får du plats med? Vill du kunna lagra vinerna länge eller ha dem i rätt serveringstemperatur direkt? Och givetvis budget. 🍾 Det finns tre olika varianter av kylar: vinkyl, vinlagringsskåp och multifunktion. 🍾 En vinkyl är egentligen mest ett snyggare kylskåp med vibrationsfri kompressor. Ofta med två temperaturzoner. Det finns både fristående och integrerbara. Denna typ av kyl är egentligen mest för viner som ska drickas snart, alltså redo att serveras. 🍾 Ett lagringsskåp har en ställbar temperatur och håller även rätt luftfuktighet. Helt enkelt mer anpassat för att kunna lagra vinerna längre. 🍾 Sedan har vi multifunktion. De är utformade för att lagra viner i mitten och sedan finns det ett kallare och ett varmare område för viner redo att servera. Vinkylar med multitemp passar väldigt bra för restauranger som 🍾 När det kommer till att ha ett skåp hemma brukar jag rekommendera ett lagringsskåp. Alltså en kyl som har en och samma temperaturzon. Inställd på runt 11 grader med en luftfuktighet runt 70%. Tycker du om att samla på vin kommer det gå ganska snabbt att fylla upp den. När du ska dricka vitt vin ställer du in flaskan i vanliga kylskåpet i en timme ungefär. Rött vin kan du ta ut direkt från vinskåpet och öppna upp för att lufta en liten stund innan servering. Och är du alldeles för ivrig, riktigt törstig eller vill ha en flaska spontant är det ju inte hela världen om du får hälla upp ett glas vitt vin direkt och sedan låta kylas ner i kylskåpet medan du dricker första glaset. 🍾 Viktigast av allt: köp en större kyl än du tänkt dig! Du kommer ångra dig ordentligt när du inom en snar framtid fyllt upp den lilla kylen och behöver mer plats.
Kerub Jag har drabbats av vinlagringssjukan. Har väldigt svårt att dra ut korken ur min gamla vänner. Tror att jag behöver prata med någon om det här problemet.
Kerub Mina gamla
Vinkompassen Kerub - hör av dig till jourlinjen [email protected] så kan du få prata ut!

Våra teman

Vinkompassen
Våren har varit minst sagt annorlunda på alla fronter. Så även hos Systembolaget som kör sina tillfälliga lanseringar på tisdagar och onsdagar istället för fredagar samt i lite andra butiker. Den här veckan drar äntligen webblanseringarna igång igen. Daniella har knåpat ihop en liten lista med några roliga viner som släpps 26-27 maj. Perfekt såhär efter löning.
Vinkompassen
Daniella är så peppad inför onsdag när hon får sällskap av vinmakare Erik Jonsson från urbana vineriet Wine Mechanics i Göteborg. Onsdag 19:30 via vår sida på Facebook. All info hittas här: https://facebook.com/events/s/liveprovning-med-wine-mechanic/517882815573985/?ti=icl
Agron Basha  Jäklar vad bra ni var! Rent nöje att se till och med i efterhand
Vinkompassen
Vill du ha koll på vilka viner vi har med i våra livesända vinprovningar? Följ temat "Vinskola" där listor publiceras med vinerna vi har med.
Vinkompassen
Under vår cookalong nu på lördag kommer vi att tävla ut en superfin vinkaraff från våra partners Riedel, nämligen deras nya Performance Magnum som rymmer två vanliga flaskor eller en magnum. Sommelier Emma Ziemann har gjort en kalasbra video där hon visar hur man dekanterar.
Vinkompassen
Har du fått avboka påskens resa? Nemas problemas, ledigheten räddad🍷
Eva Thiel Möller  👍😊
Bernt Falk Stationsprovning
Vinkompassen
Fettisdagen är äntligen här och idag får man äta hur många semlor man vill. En riktig superkombo är semla & Sauternes. Har du testat? Om inte är det perfekt att testa till kvällssemlan. Vad dricker du helst till semlan?
Karin Inglund  Tack för tips! testade och det var 👌
Vinkompassen
Rapport från skörden i Swartland: just nu gör vi pump over i denna coola cementtank varje morgon som är fylld med både juice och krossade druvor av Chenin Blanc. Själva tanken är formad som ett liggande ägg inuti, detta för att ge mer kontakt med jästfällningen.
Vinkompassen
Hur är det hemma hos dig när du ska sova? Vem av dem är du? Trevlig fredag Vinosar!
Vinkompassen Sådärja, nu fick Fredrik ovan lära sig något idag! Skicka namn och adress till [email protected] så ser vi till att du blir varm om öronen.
Fredrik Dagens MVP är J.P. Tack!
groover Steinwingert
Visa alla 8 kommentarer
Vinkompassen
Maj 2010: ett ungt par, 22 och 25, går in på Systembolaget och frågar efter ett vin som går att lagra minst fem år. Ges bort i 25-års present till en vän med instruktioner att det ska drickas när han fyllt 30. Januari 2020: bjudna på en bättre tisdagsmiddag och flaskan plockas fram fem år senare än planerat. Jag har lämnat telefonen hemma efter att ha läst Linda Pérez senaste krönika ”När (v)Instagram tar över smaken” som jag kände igen mig lite väl mycket i. ”Eh, Alex, kan du ta en såndär snygg bild till flödet? Jag lämnade visst telefonen hemma...” PS. Vinet var i toppform och matchades som hand i handske med en äkta bollo. /Daniella
Vinkompassen
Nyfiken på vin med orange kulör? Anders har stenkoll på vad du bör testa både som insteg och lite mer hardcore.

Laddar...