The Butcher White Cuvée – Allt om Vin

White Cuvée 2022

The Butcher


129 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

7173901
  • Österrike
    Österrike, Burgenland
  • Vitt vin, friskt & fruktigt
  • 13%
Produktbild på  The Butcher

Passar till

  • Fågel
  • Fisk
  • Skaldjur
  • Asiatisk
  • Kryddig
  • Ost
  • Aperitif
  • Mingel

The Butcher White Cuvée

(S)Vinet med idel hyllningar!

Redan på de gamla grekernas tid sade man att ”det är bättre med ett (s)vin i glaset än tio i vingården”, men nu i modern tid är The Butcher White Cuvée en sällskaplig blandning som gärna får komma på oväntat besök i både glas och trädgård.

Den matvänliga blenden av Österrikes stolthet grüner veltliner, frisk welschriesling och sauvignon blanc lämpar sig både som aperitif och till bords, gärna till klassikern wienerschnitzel, den fräscha kycklingsalladen, och picklade grönsaker. Vinet är fruktigt med uppfriskande smak och har inslag av päron, aprikos, stenig mineralitet och mixade citrusfrukter.

Betyg

5 av 5 – Boxtoppen

”Ny årgång av slaktarens vita som fortsatt charmerar i sin rena och fruktdrivna stil där gråpäron möter nätmelon och den för grüner veltliner så klassiska vitpepparnyansen. Fast i 2022:an lyser även sauvignon blanc mer med aromatiska instick och en fin trädgårdskänsla medan welschriesling skänker citrusfriskhet. Smaken är knastrigt torr med sval känsla i det stenfruktiga och syran är så där läcker purung så att den kittlar likt kolsyra på tungan. Rent, lätt kryddigt och med gråpäron och nätmelon i efterspelet. Ett personligt vin i budgetsegmentet och det ska läsas enkom positivt! 87 poäng”
– Livets Goda

Om producenten

Producenten Hans Schwarz är från början slaktare. I många generationer har hans familj odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland men utöver hobbyproduktion har druvorna sålts vidare till kollektiv och andra vinmakare. För 25 år sedan kom Hans i kontakt med en av Österrikes mest framstående vinmakare Alois Kracher som efter att ha provat Hans egna vin intalade honom att byta bransch och producera vin under eget namn. Hans har följt filosofin nose-to-tail långt innan det var trendigt – hållbarhet är tradition i hela regionen och samma filosofi gäller så klart The Butcher.