Roodekrantz Old Vines Cinsaut

Single Vineyard 2020

Roodekrantz Old Vines CInsaut


169 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

9060001
  • Sydafrika
    Sydafrika, Western Cape
  • Rött vin, fruktigt & smakrikt
  • Cinsault
  • 13%
Produktbild på  Roodekrantz Old Vines CInsaut

Passar till

  • Fågel
  • Fläsk
  • Lamm
  • Nöt
  • Ost

Roodekrantz Old Vines Cinsaut Single Vineyard

Arealen, kallad ”The Block”, för Roodekrantz Cinsaut planterades av familjen Kotze i Paarl 1954. Under dessa år blev Cinsaut en mångsidig röd druvsort för allmänheten. Och den kom att bli en favoritdruva bland de röda sorterna på grund av dess resistens mot sjukdomar och förmåga att motstå hårda klimatförhållanden.

Den malolaktiska jäsningen sker på 7-10 år gamla fat omedelbart efter den alkoholhaltiga jäsningen. Därefter får vinet ligga i 12 månader på gamla fat från olika franska fattillverkare. Idén med fatlagringen är egentligen inte att få en ek-karaktär, utan att skapa ett jämnare och mer integrerat vin.

Vinet visar en doft av röda och svarta körsbär och en antydan av kryddighet. En inbjudande fruktighet som balanseras av fräscha syror och lätta tanniner. Rund och relativt full i munnen. Roodekrantz Old Vines Cinsaut har en förmåga att åldras väl och kommer att hålla sig bra i 10 år eller längre. Serveras med fördel till eleganta kötträtter, krämig pasta eller rika fiskrätter.

Cinsault eller Cinsaut är en blå vindruva av arten Vitis Vinifera som bland annat återfinns i libanesiska viner, sydafrikanska viner och viner från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. I Frankrike förekommer även namnet Oeillade. Druvan är rik, bärande och kräver, för att nå högre kvalitet på vinerna, att skördeuttaget hålls nere. Den används ibland för att runda av den kraftigare sorten Carignan.

I Sydafrika kallas druvan ibland Hermitage och här har den korsats med Pinot Noir och gett druvan Pinotage.

Om producenten

Windmeul fick sitt namn efter väderkvarnen som byggdes av en Paarl Miller, Herr Blake mellan 1184 och 1890 och sades vara den enda väderkvarnen i Agter Paarl och en av de finaste med sina slutna segel och en fläkt för att vända locket. Efter att produktionen upphört blev kvarnen en lokal skola, men Windmeuls namn kvarstod som vinkällaren och som åter igen öppnade 1944. Tjugotre grundare av Windmeul Co-Operative vinkällare registrerades 1944 och i två år senare pressades en druvskörd.

Windmeul har idag 1700 hektar vingårdar med en kapacitet på 14 500 ton druvor. Vinmakarna idag är Danie Marais och Francois van Niekerk. Med vingårdar som sträcker sig över Swartland-dalen, Wellington, Agter-Paarl och till och med mot Durbanville, odlas Windmeuls druvor i olika klimat för att skapa premiumviner.