Rocca di Montemassi BIB

Toscana Sangiovese 2020

Rocca di Montemassi


259 kr

Box
Systembolaget

458608
  • Italien
    Italien, Toscana
  • Rött vin, fruktigt & smakrikt
  • Sangiovese 100%
  • 13%
Produktbild på  Rocca di Montemassi

Passar till

  • Fågel
  • Fläsk
  • Lamm
  • Nöt
  • Ost

Smakfullt & hållbart från
Rocca di Montemassi!

Rocca di Montemassi ligger i hjärtat av Toscana i distriktet Maremma, nära kusten. En egendom med en vintradition som sträcker sig ända tillbaka till etruskernas tid. Familjen Zonin, ägare av en rad vinegendomar i Italien, driver Rocca di Montemassi sedan 1999.

Det omtyckta vinet Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese har sedan 2008 producerats av familjen Zonin, en av Italiens största familjeägda vinproducenter. Lagom till 10-årsjubiléet 2018 förärades vinet med en helt ny, smakfull design. Det italienska arvet från Maremma, historien bakom vinet och den hållbara tillverkningen där jordbruk och hantverk står i fokus är de element som influerat den nya designen. Boxen pryds också av en handskissad ritning av det ikoniska vinhus som tillhört familjen Zonin i generationer.

– Designen återspeglar den passion och kärlek som återfinns i framställningen av vinet, där biologisk mångfald och hållbarhet ges stort utrymme. Utsidan är lika förtjusande som insidan, säger Dan Samson, varumärkesansvarig för Rocca di Montemassi.

I 2018 tilldelades vinet det prestigefyllda miljöcertifikatet ”Sustainable Winery” av Equalitas för sin hållbara vintillverkning, vilket nu också pryder boxens framsida. Utmärkelsen ges endast till dedikerade vinmakare och för att tilldelas certifikatet ställs höga krav på faktorer som ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.

Vinet har en doft av körsbär, mörk frukt och ekfat. Ett generöst och smakrikt vin med inslag av mogna bigarråer, mörka bär, choklad, plommon och vanilj. Medelfylligt och välbalanserat med väl integrerad ek och en generös fruktsötma. Eftersmaken är lång och generös. Rocca di Montemassi passar utmärkt till pastarätter, fläsk-, nöt- eller lammkött, gärna med inspiration från det Italienska köket. Utmärkt även till italienska ostar, så som Pecorino.

Regionen Maremma

Etruskerna var först ut med att plantera vinstockar i Maremma. Redan 500 år fK drev de stora vingårdar i regionen och vinet från Maremma var en viktig handelsvara. Romarna kom sedan att kalla platsen ”vinguden Bacchus förlovade land” och såg vinet som traktens eget blod. Regionen har en fascinerande historia och en värdefull tradition att förvalta. Maremma som distrikt har stuckit ut under senare tider och tagit täten inom en del områden. Läget är gynnsamt och förutsättningarna för produktion av kvalitetsvin är goda. Närheten till havet har stor betydelse, svalkande havsvindar gör sitt, liksom en jordmån full av mineraler.