Orballo

2021

Orballo Albariño


131 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

269601
  • Spanien
    Spanien, Galicien, Rías Baixas
  • Vitt vin, friskt & fruktigt
  • Albariño 100%
  • 12%
Produktbild på  Orballo Albariño

Passar till

  • Fågel
  • Fisk
  • Skaldjur
  • Asiatisk
  • Kryddig
  • Ost
  • Aperitif
  • Mingel

Orballo Albariño

Orballo är ett av de första Albarinovinerna som kom in på Systembolaget och vinet får år efter år toppbetyg för en jämn och hög kvalitet oavsett årgång.

Smaken är fyllig, fruktig och komplex med friska inslag av citrus, mineral, lime och grapefrukt samt en nyans av moget äpple. Orballo är ett utmärkt vin till fisk och skaldjur, vegetarisk mat, kyckling, pasta och risrätter. Orballo är ett mångsidigt vin som fungerar lika bra på buffen som till tapas samt klarar asiatisk mat med hetta. Servera vinet vid 12ºC.

Några av Spaniens bästa, vita viner är gjorda på druvan albariño. Orballo kommer från Rías Baxias som ligger i nordvästra Spanien, ovanför Portugal. Det är en svalare region och därmed mycket lämplig för att odla vita viner.

FYND!” – B-G Kronstam, Vinbörsen, 2021

89 poäng ”Ett riktigt fynd från Bodegas La Val”  – Dina Viner, 2021

Betyg 4 av 5 ”Syrligt krispig, mogen och härlig” – Elke Jung, Vinbanken, 2021

Betyg 4 av 5 ”Superläckert från trendiga druvan albariño”
– Aftonbladet, 2019

Bodegas La Val

Orballo kommer från en av de främsta vinerierna i D.O. Rias Baixas, Bodegas La Val. Druvorna kommer från egendomen Arantei som är en 35 ha stor plantering av de finaste albariño-vinstockar i hjärtat av Miño Valley-regionen. Jordmånen är sandjord med mycket sten och klimatet är utmärkt med idealisk temperatur och många soltimmar, vilket ger druvorna en möjlighet att mogna under bästa förhållanden. Det leder till att druvorna får en perfekt balans mellan syra och socker, vilket gör att vinet inte behöver genomgå någon malolaktisk jäsning.

Unikt med vinet är att vingården LaVal äger sina egna odlingar och har därmed full kontroll på hela produktionen och kvalitén på druvorna.

Skörden startade i mitten av september, och druvorna skördades för hand under en strikt kontroll. 70% av druvorna macererade i 6 timmar under en kontrollerad temperatur på 8-10ºC och pressas därefter. Vinet har sedan jäst i rostfria ståltankar under en kontrollerad temperatur i 2-3 veckor.