No11 Toscana Vermentino

By König & Brolin 2024

Nº 11 Toscana Vermentino


119 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

7954701
  • Italien
    Italien, Toscana
  • Vitt vin, druvigt & blommigt
  • Vermentino 100%
  • 12.5%
Produktbild på  Nº 11 Toscana Vermentino

Passar till

  • Asiatisk
  • Kryddig
  • Aperitif
  • Mingel


Ny fyndsuccé från König & Brolin

Efter succén med Nº 11 Chianti Riserva är det nu dags för nästa kapitel i Nº 11 -serien.

Den här gången bjuder den dubbla mästerkocksvinnaren Catarina König och fotbollslegendaren och Italienkännaren Tomas Brolin in på nytt till Toscana men nu i vitt format: Nº 11 Toscana Vermentino – ett friskt, elegant och redan fyndstämplat vin gjort på en av Italiens mest spännande vita druvor. Och dessutom Systembolagets billigaste italienska vermentino!

  1. 🥇 Kvalitet till bäst pris: Nº 11 Toscana Vermentino är Systembolagets billigaste italienska vermentino – men håller enligt en rad vinkritiker en nivå långt över sin prisklass.
  2. 💚🤍❤️ Toscana fångat i en flaska: Från havsbrisen längs Toscanas kust till det hantverksmässiga arbetet i vingården – varje flaska bär på Toscanas själ.
  3. 🌿 Italiens trendigaste vitvinsdruva? Vermentino ger ett friskt, torrt och lätt blommigt vin – en stil som passar dagens vinälskare.
  4. 🍽️ Perfekt matvin: Lätt att kombinera med mat – från fisk och skaldjur till sommarens grillade grönsaker. Prova gärna något av Catarina Königs recept till vinet som hon delar på Instagram (matfashionistan).
  5. 👩‍🍳🗿 Utvalt av König & Brolin: Catarina König och Tomas Brolin har tillsammans satt sin personliga prägel på detta vin och de som provat deras röda vin vet att de kan sin sak. Även denna gång gör de vinet med ett av Italiens mest respekterade vinhus – Cecchi.

Toscanas vita guld

Vermentino har de senaste åren seglat upp som en favorit bland sommelierer och vinkännare världen över – och inte utan anledning. I Toscanas kustnära klimat får druvan en perfekt balans mellan solmogen frukt, frisk syra och elegant mineralitet. Resultatet är ett vin som är både livligt och nyanserat – med toner av citrus, färska örter, vita blommor och en saltstänkt avslutning. Vermentino från Toscana är känd för att ha mer djup och struktur än sina kusiner från andra delar av Italien, vilket gör det till ett utmärkt matvin – lika gott till skaldjurspasta som till grillad kyckling eller vegetariska rätter med citron och örter.

RECEPT – Pinsa med vispad ricottakräm, grön sparris & tryffel
1 pinsa, 12 snittar

Ingredienser
1 pinsa
250 g ricotta
0,75 dl crème fraiche 32 %
5-6 gröna sparris
1 dl riven mozzarella
0,5 dl riven parmesan
1-2 msk olivolja
Flingsalt
Topping:
Ricottakräm
Riven parmesan
Lite tryffelolja
Rostade pinjenötter

Gör så här
1. Sätt ugnen på 230 grader varmluft och sätt in en plåt i mitten av ugnen.
2. Vispa samman ricotta och crème fraiche med elvisp till en slät fin kräm. Mixa slätt går också.
3. Tvätta och skär ned sparrisen.
4. Lägg några klickar ricottakräm på pinsan och bred ut. (Spara 1 dl till servering)
5. Strö över riven mozzarella och pramesan.
6. Fördela ut sparrisen och ringla lite olivolja över. Strö även över lite flingsalt och nymalen svartpeppar och låt grädda i ugnen ca 10-12 min.
7. Ta ut pinsan, skär i bitar.
8. Klicka på lite mer kall ricottakräm, riv på lite mer parmesan, strö över rostade pinjenötter, och ringla avslutningsvis över lite tryffelolja. Servera!