Morgon

Georges Dubouef 2019

Morgon


109 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

510601
  • Frankrike
    Frankrike, Bourgogne, Beaujolais
  • Rött vin, mjukt & bärigt
  • Gamay 100%
  • 13%
Produktbild på  Morgon

Passar till

  • Fågel
  • Fläsk
  • Fisk
  • Ost
  • Aperitif
  • Mingel

Georges Dubouef Morgon

Det är svårt att prata om Beaujolais utan att prata om Georges Dubouef.

Innan Georges kom in i bilden var Beaujolais fortfarande en mindre kuriositet som främst konsumerades lokalt och på några stadskrogar i Paris. Någon export var det inte tal om, och inte heller var de idag kända kommunerna Morgon, Moulin-á-Vent eller Julienas några särskilt välrenommerade ursprung.

Georges Duboeuf Morgon bjuder på en doft av röda bär och mycket frukt, följt av en frisk smak av hallon och körsbär samt en välbalanserad syra.

Vinet passar utmärkt till kalla rätter, vitt kött, såsom kalv och kyckling, sallader och mildare ostar.

”Bra köp” – Allt om Vin, nr 6 2021 ”Finaste fynden med ny årgång”.

Om producenten

Troligen hade inte 70- och 80-talssuccén ”Beaujolais Nouveau” kunnat hända utan Dubouefs idoga arbete med att göra Beaujolais till ett världskänt ursprung. Det är med andra ord inte utan fog han ofta kallas ”kungen av Beaujolais”.

Till slut fattar dock krögaren och kocken Paul Blanc tycke för hans viner, och snart därefter följer fler beställningar från andra kändiskockar. En dag frågar Paul Blanc ifall Georges inte skulle kunna göra ett rödvin åt honom, varpå Georges kommer på tanken att höra av sig till sina vinodlarkontakter i Beaujolais och – genom att kombinera deras samlade styrkor och volymer – starta upp som negociant.

1964 startar han ett syndikat med 45 vinodlare. 50 år senare exporteras Georgesviner till 120 länder och blir en av landets mest framgångsrika vinproducenter. Duboeufs styrka ligger i deras svårslagna erfarenhet med att locka fram det bästa av Beaujolais i alla prisnivåer och kvalitetsklasser. Tack vare deras vida kontaktnät och ägor i alla delar av området kan de likt en skicklig konstnär eller mästerkock enkelt komponera fram en helhet ur alla olika beståndsdelar. Duboueuf, skulle man kunna påstå, representerar en mosaik av Beaujolais, ett kollage av det bästa Beaujolais har att erbjuda.