Lanson Le Rosé Brut-375

Lanson Le Rosé Brut


259 kr

Flaska 375 ml
Systembolaget

749502
  • Frankrike
    Frankrike, Champagne
  • Mousserande vin, rosé
  • Pinot Noir 53%, Chardonnay 32%, Pinot Meunier 15%
  • 12.5%
Produktbild på  Lanson Le Rosé Brut

Passar till

  • Fågel
  • Fisk
  • Vego
  • Aperitif

Lanson Le Rosé Brut

Lanson Le Rosé Brut har en ljus laxrosa färg och en elegant mousse med små fina bubblor. Vinet har en frisk och fruktig smak med välbalanserade toner av smultron, blodapelsin, mineral och brioche. Passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätter och som aperitif både till vardag och fest. Finns även på större flaska, 750 ml – 479 kronor.

Vinifikation

Lanson Le Rosé Brut är en blandning av 100 olika crus, varav 50% Grands och Premiers Cru. Champagne Lanson var ett av de första Champagnehusen som producerade en rosé-Champagne vilket skedde för drygt 60 år sedan. Cuvéen har lagrats i hela 48 månader på sin jästfällning för att nå perfekt mognad vilket resulterar i en sällsynt smakrikedom och elegant finess. Vinmakaren Hervé Dantan har låtit blanda i 7% rött vin från Pinot Noir och Pinot Meunier för att ge vinet dess karaktäristiska ljust laxrosa färg.

Champagne Lanson

Lanson grundades 1760 och är ett av de äldsta husen i Champagne. Redan 1838 började man exportera sin champagne som snabbt blev populär runt om i Europa. Framgången kan förklaras med genomgående hög kvalité på druvor, vinifikation och kontinuiteten i tillverkningsmetoden.

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode tradionelle” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, och på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader. Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvsorter.