Lanson Le Black Label

Brut

Lanson Le Black Label


419 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

750001
  • Frankrike
    Frankrike, Champagne
  • Mousserande vin, vitt torrt
  • Pinot Noir 50%, Chardonnay 35%, Pinot Meunier 15%
  • 12.5%

Passar till

  • Fisk
  • Skaldjur
  • Aperitif

Lanson Le Black Label Brut

Lanson Le Black Label är en frisk och livfull Champagne med elegant mousse med små fina bubblor samt pigga inslag av vinteräpplen, mineral, grapefrukt och kex. Vinet passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätter samt som aperitif, både tillvardag och fest.

Vinifikation

Lanson Black Label Brut är en blandning av 100 olika crus varav 50% Grands och Premiers Cru. Vinmakaren Hervé Dantan har med Lanson Le Black Label lyckats skapa en krispig och harmonisk champagnecuvée. Cuvéen har lagrats i hela 42 månader på sin jästfällning för att nå perfekt mognad vilket resulterar i en sällsynt smakrikedom och elegant finess.

Champagne Lanson

Lanson grundades 1760 och är ett av de äldsta husen i Champagne. Redan 1838 började man exportera champagne som snabbt blev populär runt om i Europa. Framgången kan förklaras med genomgående hög kvalité på druvor, vinifikation och kontinuiteten i tillverkningsmetoden.

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode tradionelle” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader. Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvsorter.