Jansz Premium Cuvée

Premium Cuvée

Jansz


199 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

795701
  • Australien
    Australien, Tasmanien
  • Mousserande vin, vitt torrt
  • Chardonnay 63%, Pinot Noir 37%
  • 12%
Produktbild på  Jansz

Passar till

  • Fisk
  • Skaldjur
  • Ost
  • Aperitif
  • Mingel

Bubblande nyhet från Tasmanien

Från en av Australiens trendigaste regioner kommer en hyllad nyhet. Det svala klimatet i Tasmanien ger alla förutsättningar för att skapa mousserande viner i absolut högsta klass.

Doften är rik med tydliga inslag av rostat bröd, brioche och grädde. Smaken är rik med krämig mousse och inslag av kaprifol, rostade hasselnötter och mogen citrus. Balanserat, uttrycksfullt och nyanserat – ett mousserande vin i en klass för sig. Jansz Premium Cuvée passar väldigt bra till både fisk, skaldjur och ost men passar även bra som den är.

Jansz Premium Cuvée har hyllats internationellt med 94p från James Halliday (2021) och 93p från Wine Enthusiast (2020).

Avsedd för storhet!

Namnet Jansz hyllar den holländske upptäcktsresande Abel Janszoon Tasman som först siktade ön år 1642.

Genom ett samarbete med champagnehuset Louis Roederer i Frankrike som såg likheterna i regionens klimat med den berömda regionen i sitt hemland fick de Jansz att producera Tasmaniens första premium vintage- mousserande vin och resan mot det mest ansedda huset för mousserande viner i Australien började.

”Cool climate”

Druvorna till Jansz kommer från utvalda delar av Tasmanien, främst från Pipers River, Tamar Valley och Coal River Valley. Dessa svalare delar av ön kallas ”sparkling Tasmania”. Den gynnsamma temperaturen och jordmånen gör det till den perfekta platsen att odla druvor för att producera mousserande viner av hög klass. Druvorna plockas manuellt, varje vingårdslott vinifieras var för sig. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och fermenteras på ekfat och lagras på jästfällning i flaska i 18 månader innan det släpps. Vinerna tillverkas på samma sätt som i Champagne och här heter metoden, Méthode Tasmanoise. Producent: Janz Tasmania och vinmakare är Jennifer Doyle.