Ett mästerverk på 100% grüner veltliner

Goldeck Grüner Veltliner Dry Sparkling

Dry Sparkling

Goldeck Grüner Veltliner


109 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

776301
  • Österrike
    Österrike
  • Mousserande vin, vitt torrt
  • 11.5%

Passar till

  • Fisk
  • Skaldjur
  • Vego
  • Aperitif
  • Mingel
  • Drink

Goldeck Grüner Veltliner Dry Sparkling

Goldeck är mer än ett mousserande vin; det är en upplevelse! Gjord på Österrikes trendiga signaturdruva grüner veltliner erbjuder detta vin en strålande kombination av kvalitet och elegans, direkt från deras lokala vinodling och framställning.

Varje element, från flaskan till etiketten, är en hyllning till österrikiskt hantverk. Vinet glädjer inte enbart gommen, utan berör även hjärtat med sitt engagemang för en hållbar planet. Närhetsprincipen är en central del av framställningsprocessen, vilket minskar både transportavstånd och koldioxidutsläpp. En vinupplevelse som inte bara berättar om sitt ursprung, utan också låter dig njuta med en känsla av ansvar.

Doft och smak

Doften har inslag av päron, örter, mineral ton, äpple och mogen citron i fint balanserad stil. Bra balans även i smak, fruktig med toner av äpple, citrus, mineral karaktär, frisk, släng av nektarin och ett mer kryddigt avslut.

Passar till

Som aperitif, sällskapsvin eller till lätta samt medelkraftiga fisk och skaldjursrätter. Utmärkt till en räkpasta – se recept nedan.

Om producenten

Goldecks historia börjar 1859, i de kalkrika jordarna i Bad Vöslau, ett terroir som kan mäta sig med de legendariska vingårdarna i Champagne. Här skapade den visionära Robert Schlumberger inte bara ett vin, utan ett helt arv åt den Österrikiska vinkulturen. Faktum är att hans mousserande viner fick så stor uppmärksamhet att han efter en kort tid blev hovleverantör till det Österrikiska/Ungerska kungahuset och adlades för sina insatser.

Citron- och vitlökslinguine med räkor

Ett pasta recept som går utmärkt med vinet! Den friska och syrliga smaken av citron och vitlök kompletterar vinets fruktiga och mineraliska toner.

Ingredienser, 4 pers:

400g linguine
salt
500g räkor, skalade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 citron, zest och saft
2 dl grädde
2 msk olivolja
salt och peppar
färsk persilja, hackad (för garnering)

Gör så här:

Koka linguine enligt anvisningarna på förpackningen i saltat vatten. Spara en kopp pastavatten och dränera resten.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna över medelhög värme. Tillsätt vitlök och sautera tills den är gyllenbrun.

Lägg i räkorna och stek dem tills de blir rosa, cirka 2-3 minuter per sida.

Lägg i citronzest och citronsaft, följt av grädde. Låt det sjuda i cirka 5 minuter.

Tillsätt den kokta linguinen i pannan och blanda väl. Om såsen är för tjock, tillsätt lite av det sparade pastavattnet tills du får önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Strö över hackad persilja och servera omedelbart.