Firina Barbera

DOCG 2020

Firina Barbera d'Asti


119 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

5091501
  • Italien
    Italien, Piemonte, Barbera d'Asti
  • Rött vin, fruktigt & smakrikt
  • Barbera 100%
  • 14.5%
Produktbild på  Firina Barbera d'Asti

Passar till

  • Fågel
  • Fläsk
  • Lamm
  • Nöt
  • Ost

Firina Barbera d’Asti DOCG

Firina från Cascina Garitina – ett fylligt, mjukt och generöst fruktigt vin som passar till det mesta!

En nykomling på Systembolaget med Piemontes typiska terroir och fullspäckad barberafrukt med rik, välbalanserad och nyanserad smak av mogna röda bär, svarta vinbär, viol, lavendel och örter. Firina Barbera d’Asti passar utmärkt till mustiga pastarätter, risotto, kallskuret, pizza, tacos, hårda ostar och ljust kött. 

Firina produceras i Castel Boglione, strax söder om Nizza Monferrato i provinsen Asti, Piemonte i norra Italien. Nizza är tillsammans med Barolo och Barbaresco ett område som klassas som ett av Italiens bästa vinodlingsläge.

Recensioner

”Stark Rekommendation”
“… barbera från trakterna kring Nizza Monferrato. Fokus ligger ofrånkomligen på fruktdrivet och det accentueras av att vinet endast lagrats i ståltank. Ännu druvaromatiskt med örtiga inspel, skogsbär, körsbär och en omfattande solvarm känsla. Smaken är ungdomligt energisk med rätt tät flirtig bärfrukt, silkiga tanniner och en lätt citrustouch i avslutet. Rättfram och lättgillad.” – Livets Goda, #149/2021

“FYND”
“Mörk, solmogen frukt med viol, björnbär, lavendel, lagerblad, mjölkchoklad…. Fyllig, lång eftersmak med generöst varm frukt med mörka körsbär, mocca, lagerblad…”
– Dina Viner Professional Edition, 2021-20 Issue 394

“Bra vin – prisvärt” – Munskänken, 2021 03

Om producenten

Cascina Garitina grundades år 1900 och är en familjedriven vingård, nu i fjärde generationen med Gianluca Morino som står vid rodret. Vingården fokuserar specifikt på druvan barbera och driver biodynamiskt jordbruk med enbart naturliga framställningsmetoder. Man gör endast vin av de druvor man odlar själv och alla druvor skördas för hand och naturlig jäst används under jäsningen.

Vinodlingarna ligger på en höjd mellan 240 och 320 meter över havet, i hjärtat av Alto Monferrato och sträcker sig över ett område på drygt tjugo hektar. Vid sidan finns även några mindre odlingar av druvorna dolcetto, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot och brachetto d’acqui och Cascina Garitina äger även vingårdar i området Nizza, ett område där för övrigt Gianluca varit pionjär i samband med att 2014 få igenom områdets förhöjda klassficiering till DOCG -status.

Namnet Garitina kommer från Gianlucas gammelfarmor Margherita, vars smeknamn på den lokala dialekten var Garitina. Det var Garitina som startade verksamheten år 1900 och sedan dess har de efterkommande generationerna burit hennes minne och arv med stolthet och framgång.