Federico Paternina Cava

Cava Reserva Brut 2017

Federico Paternina


99 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

5044501
  • Spanien
    Spanien
  • Mousserande vin, torrt vitt
  • Xarel-lo 20%, Macabeo 25%, Parellada 25%, Chardonnay 30%
  • 12%

Passar till

  • Torrt vitt

Nyhet! En smakrik årgångscava från Federico Paternina

Federico Paternina Cava Reserva 2017 är en komplex årgångscava som är gjord enligt den traditionella metoden.

Metoden innebär att vinets bubblor uppkommer genom en andra jäsning på buteljen. Ju längre vinet är i kontakt med jästfällningen i flaskan innan den avlägsnas desto mer komplex blir smaken.

Federico Paternina Cava Reserva har legat hela 40 månader tillsammans med jästfällningen innan degorgeringen, det vill säga avskiljandet av jästfällningen. Cavan är också klassificerad som ’Brut Nature’, en torrhetsgrad som innebär att vinet är knastertorrt och inte innehåller något restsocker över huvudtaget.

Den är gjord av de tre traditionella druvsorterna – macabeo (25%), parellada (25%) samt xarel-lo (20%). De resterande 30% utgörs av den internationellt erkända druvan chardonnay.

Om vinet

Efter att flaskan öppnats och det festliga pop-ljudet uppstår kan man avnjuta ett ljust, torrt och komplext bubbel som har brödiga och citruslika aromer. Smaken är fruktig, mycket frisk och har inslag av gröna äpplen, lime, örter, kex och mineral.

Serveras vid 8-10°C till spanska tapas, sallader, pastarätter, paella och risotto.

Cavan skapades 1872 -Josep Raventós Fatjó var den förste att producera cava i större mängd. Han reste till Champagne i slutet av 1800-talet för att studera bubbelproduktion och återvände till Katalonien laddad med kunskap och inspiration. År 1872 brukar räknas som startåret för cava, även om det då kalldes champaña. När Spanien 1970 gick med i EG ändrades namnet till cava för att inte förväxlas med champagne. Själva ordet cava är katalanska och betyder ”källare”.